Energia regenerabilă substituie gazul, care trebuia să înlocuiască cărbunele și produsele petroliere

Sursa: WindEurope, Solar Power Europe

În contextul crizei energetice, UE a sporit și a accelerat instalarea de tehnologii în domeniul energiei din surse regenerabile, ceea ce a consolidat aprovizionarea cu energie a UE și stă la baza eliminării pe termen lung a importurilor de combustibili fosili din Rusia.

„Pe baza REPowerEU, UE a adoptat Regulamentul privind autorizarea, care a simplificat și a accelerat procedurile de autorizare a energiei din surse regenerabile axându-se pe anumite tehnologii și proiecte care au cel mai mare potențial de implementare rapidă, cum ar fi energia solară fotovoltaică (PV) în cadrul unor structuri artificiale și pompe de căldură, precum și retehnologizarea”, amintește Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

În 2022, au fost instalate în Europa noi capacități de energie din surse regenerabile cu o putere totală de 57 GW, în principal în turbine eoliene și parcuri fotovoltaice. În ambele sectoare, se înregistrează o creștere a capacității cu cca 50 % față de anul 2021.

„Acest fapt a contribuit la acoperirea producției scăzute de energie hidroelectrică din anul 2022 (12 % din producția totală de energie electrică). În anul 2023 producția de hidroelectricitate s-a redresat la nivelurile medii de dinainte de anul 2022, ca urmare a creșterii cantității de precipitații și a nivelurilor mai ridicate ale rezervelor de apa cu care s-a ieșit din iarnă”, punctează expertul în energie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: