VIDEO S. Mureșan: Situația din Transnistria nu trebuie să ne țină pe loc în procesul de aderare al R. Moldova la UE

Tot ce se întâmplă în ultima vreme în Transnistria frânează într-o anumită măsură procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Despre acest context dar și despre ce se întâmplă concret în acea regiune, a vorbit Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, vicepreședintele Grupului PPE, prezent în studioul Puterea Știrilor.

„Da, situația din Transnistria, din așa numita regiune Transnistreană nu trebuie să ne țină pe loc în a integra Republica Moldova și în a face progrese în domeniile în care putem face progrese. Faptul că într-un domeniu al situației din racea regiune nu avem încă o soluție nu trebuie să ne țină pe loc în a face progrese în agricultură, mediu, justiție, fiscalitate, domenii concrete pentru oameni. Care e situația în Transnistria? Federația Rusă are în mod ilegal staționate trupe împotriva voinței Republice Moldova în regiunea transnistreană. Acele trupe sunt puține. Nu știm exact ce echipamente militare au, dar în principiu sunt puține. Sunt învechite și rușii nu pot face nimic cu acele trupe, chiar dacă ar dori să facă dezordine. Nu pot face nimic cu ele izolate acolo. Atâta timp cât Ucraina ține forțele armate ruse departe de Transnistria, situația în Republica Moldova e stabilă” explică europalamentarul PNL.

Pe de altă parte, spune acesta, oamenii de pe ambele maluri al Nistrului își doresc pace. Nici oamenii din regina transnistreană nu-și doresc o escaladare a conflictului și e foarte bine că în ultimii doi ani situația a rămas calmă în regiune. Provocările au fost puține și autoritățile de la Chișinău procedează foarte bine, țin situația sub control.

„Trei la mână, companiile din regiunea transistreană exportă peste 70% din mărfuri în Uniunea Europeană. Uniunea Europeană aduce beneficii pentru toți cetățenii Republici Moldova, indiferent dacă vin din așa-numita regiune transnistreană sau din restul Republicii Moldova, indiferent dacă vorbesc acasă limba română ca noi sau poate limba rusă sau turcă sau altă limbă. Deci, ce încerc să spun este că procesul de integrare europeană va ajuta și la reintegrarea economică, a Transnistriei”, arată Siegfried Mureșan.

Referitor la faptul că cei din regiune nu au plătit până acum taxe și impozite la Chișinău deși ar fi fost firesc  să o facă, europarlamentarul adaugă faptul că aceștia vor fi nevoiți să respecte regulile, până la urmă.

Prin urmare, „situația e calmă, e sub control. Federația Rusă ar vrea să destabilizeze, dar nu are mijloacele pentru moment. Ca atare, este important să continuăm cu integrarea și să vedem la final cum va arăta soluția pentru chestiunea transnistreană. Faptul că nu avem încă acea soluție și, sincer, ea va depinde și de evoluția situației din Ucraina, faptul că nu avem încă o soluție la chestiunea transistreană nu trebuie să ne țină pe loc de la a face progrese cu Republica Moldova în toate celelalte dosare”, a subliniat Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: