Air Schengen: Cum vor fi verificați la aeroport copiii cetățenilor români

Sursa foto: Facebook

Copiii vor putea trece la graniță pe baza declarației părintelui neînsoțitor, iar adolescenții de cel puțin 16 ani vor putea călători singuri în anumite condiții, din 31 martie, dată la care România intră în Air Schengen. 

Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră au pus la punct procedurile conform cărora vor fi verificați la frontieră copiii de la 31 martie odată cu intrarea României în Air Schengen.

Astfel, minorii vor putea merge în Schengen fără probleme dacă sunt cu ambii părinți sau pe baza unei declarații oficiale dacă sunt numai cu un părinte.

Declarațiile „trebuie să fie autentificate în țară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în fața autorităților străine, să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanța Guvernului nr. 66/1999”, se arată în document.

Apoi, cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani vor putea călători neînsoțiți cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, tot pe baza unor declarații notariale. În plus, acest acord al părinților nu este necesar pentru cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani și care au domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație.

În fine, din august 2023, adolescenții români care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, pentru a merge în vizită la rude, pentru studii sau pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: