Cum scumpește Germania gazul inclusiv pentru România

Sursa foto: X

O suprataxă pe gaz introdusă de Germania, care face parte din „Planul de urgență pentru gaz”, nu numai că îngreunează eliminarea treptată a gazului rusesc, dar și îl scumpește pe cel din Austria și, implicit, de pe piețele regionale, inclusiv România, conform analizei Profit.ro.

Piața austriacă CEGH este cea mai importantă piață regională de gaze, dictând prețurile din mai multe state, volumele tranzacționate la Viena fiind cele mai ridicate.

Deși prețurile actuale din România se situeză sub cele din Austria, România fiind țară de tranzit, producătorii români (în principal Romgaz, OMV Petrom și BSOG) achită (mai puțin pentru gazele vândute la preț reglementat) o redevență raportată la prețul de pe CEGH, ceea ce înseamnă că efectul din Austria al suprataxei germane se face simțit și în România.

În prezent, prețul spot al gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri este de 137,2 lei/MWh (aproximativ 27,5 euro/MWh), în timp ce cel de pe CEGH este de 29,7 euro/MWh, preț la care este achitată redevența în România.

Suprataxa impusă de guvernul german îi costă pe consumatorii și companiile austriece peste 100 de milioane de euro pe an, potrivit presei de la Viena. Comisia Europeană a criticat deja aspru această taxă, iar Italia și, mai demult, Bulgaria s-au abținut de la impunerea unei astfel de taxe.

Ca urmare a scăderii importurilor de gaze rusești și a nivelului scăzut de stocare, Germania a decretat un plan de alertă privind gazele naturale în 2023 și a introdus o taxă de stocare a gazelor. În Italia se ia în considerare în prezent o taxă similară sub forma unei „taxe de neutralitate” asupra exporturilor.

Din cauza importului de gaze din ambele țări, Austria este direct afectată de costurile suplimentare suportate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: