Jurnaliștii luju.ro au făcut o dezvăluire privind o inițiativă a unui număr de 13 parlamentari UDMR, care urmărește favorizarea marilor operatori pe piața jocurilor de noroc, în detrimentul micilor operatori, care astfel nu vor mai putea exploata celebrele ”păcănele”. O astfel de inițiativă legislativă ar afecta extrem de mult pe micii operatori, majoritari pe piața jocurilor de noroc și în același timp ar putea produce încă o gaură uriașă în bugetul Loteriei Române, având în vedere că această companie de stat va avea interzis la organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.
Altfel spus, Loteria Română ar fi scoasă de pe piața jocurilor de noroc de tip slot- machine prin interzicerea organizării și desfășurării unor astfel de jocuri de noroc, această fiind o problemă și din punct de vedere al regulilor concurențiale, al încasării la bugetul de stat, dar și din prisma desfințării a mii de locuri de muncă.
”Deloc intamplator, manevra ii favorizeaza pe baietii destepti de la Novomatic, care au penetrat „Loteria Romana”. Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar se forteaza trecerea lui la Camera Deputatilor. Prejudiciul estimat pentru buget este de sute de milioane euro”, precizează cei de la Luju.ro.
Cei 13 parlamentari UDMR încearcă să treacă de Camera Deputaților un proiect de lege pentru modificarea OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, astfel încât pe piața “păcănelelor” să se instituie un “monopol” al marilor operatori, în detrimentul micilor operatori, dar și a societății naționale “Loteria Romana”.
Potrivit luju.ro, în acest moment, pe piața jocurilor de noroc din Romania activează peste 400 de operatori, care însumeaza peste 70.000 de slot-machine (n.r.: “păcănele”) deservite de circa 30.000 de salariați. Proiectul de lege initiat de grupul celor 13 parlamentari UDMR, respins de curând de Senat, a suferit pe ascuns la Comisia de Buget a Camerei Deputaților o suită de amendamente, care riscă să dea o lovitură grea industriei de jocuri de noroc cu consecința diminuării veniturilor la bugetul de stat cu sute de milioane euro anual.
Cu privire la această inițiativă legislativă, premierul Ponta a înaintat în aprilie 2014 președintelui Senatului punctul de vedere negativ, precizând că ”Guvernul nu susține adoptarea acestei propuneri legislative”. Motivul invocat de Ponta se referă la faptul că odată adoptată, o astfel de măsură va da o lovitură operatorilor privați, inclusiv “Loteriei Romane”, prin instituirea unui tratament discriminatoriu, care va restrânge piața de profil, iar un asemenea lucru ar afecta încasările la bugetul de stat, ar genera concedieri masive, și ar contraveni Constituției.
În plus, Guvernul a arătat că inițiatorii, pe lângă ambiguitatea textelor din proiect, nu au indicat cu claritate care sunt motivele instituirii acestor interdicții care urmăresc să “restrângă locațiile unde pot fi amplasate mijloace de jocuri de noroc mecanice (slot-machine) și interzicerea organizării și exploatării jocurilor de noroc tip slot-machine de către CN Loteria Romana SA”.
Ce amendamente au adus cei UDMR
In pofida acestei opoziții inițiale a Guvernului, ultimele amendamente aduse recent proiectului inițial nu au fost supuse dezbaterii publice cu operatorii de jocuri de noroc și Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, și răstoarna cu 180 grade proiectul inițial.
Potrivit celor de la Lumea Justiției, ca urmare a acestor noi amendamente, proiectul va favoriza firma Novomatic, dar și Loteria Română, care dețin deja monopolul de exploatare a VLT-urilor („pacanelele” instalate in sediile „Loteriei Române”, care sunt identice cu „pacanelele” tip slot-machine, dar care au costuri de licențiere și operare „0” grație unei alte discriminări de piața despre care s-a scris masiv în presă). Prin noile amendamente introduse pe sest se urmărște impunerea următoarelor obligații și interdicții care vor lovi puternic industria jocurilor de noroc:
-Cresterea considerabila a taxelor pana la 20.000 euro/locatie si 2.600 euro/an/un slot-machine;
-Cresterea numarului de aparate minim: 100/operator, 20/sala (fapt care ii va determina pe micii operatori, cei mai numerosi in piata, sa isi inchida afacerile);
-Cresterea garantiilor de peste 3 ori;
-Introducere AWP-uri, doar in sali speciale (nu in locatii cu sloturile);
-Impozit de 1% pe veniturile incasate de participantul la joc de la un operator, fara deducerea de 600 de lei, in locul impozitului de 25%;
-Crearea unei Fundatii de Interes Public pentru programe tip “Joc responsabil”, finantata tot de firme;
-Interconectarea aparatelor la un server ONJN;
-Aparatele tip slot machine dispar din baruri, unde va fi permisa instalarea de AWP-uri;
-Introducerea unei taxe pe viciu de 400 de euro/aparat in locul biletului de intrare;
-Taxa de 2% pe veniturile din videoloterie;
-Licenta pe 10 ani, nu pe 5;
Proiectul cu ultimele amendamente practic va arunca în aer piața jocurilor de noroc, noile modificări nefiind discutate nici cu operatorii privați, nici cu Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Chiar dacă a fost respins de Senat și a primit aviz negativ de la Guvern, Camera Deputaților fiind camera decizională, proiectul va putea fi aprobat și trimis la promulgare dacă majoritatea parlamentarilor nu va fi avertizata asupra acestui plan, mai precizează cei de la luju.ro.
Ce interese are UDMR în acest proiect care, daca va fi aprobat la Camera și va fi promulgat, va favoriza cațiva mari operatori privați străini de pe piața românească, în principal pe baieții deștepți de la Novomatic și pe cei de la „Loteria Română”?
Dublarea licențelor și limitarea numărului de slot-machine pe sala va genera închiderea pieței și la pierderi uriașe pentru buget. In sălile de pariuri și baruri nu se vor mai putea instala mai mult de două sloturi, iar în sălile dedicate mai puțin de 20, mai dezvăluie cei de la luju.ro.
Micii operatori care nu dețin fiecare minim 100 de aparate slot-machine (din care minim 20 pe o sală), riscă sa fie închiși prin retragerea licențelor de funcționare. Afectați în această situație sunt micii întreprinzători, miile de angajați ce vor fi disponibilizați și nu în ultimul rând, bugetul de stat.
Vezi: Avizul negativ din partea Guvernului privind initiativa UDMR
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News