Un nou scandal cutremură Europa: Europarlamentari plătiți să facă propagandă rusească

Sursa foto: pixabay

O campanie rusească de ingerință politică cutremură Europa, după ce oficialii UE au avertizat că Moscova a plătit membri ai Parlamentului European pentru a influența următoarele alegeri europene, scrie Politico.

„Acest lucru confirmă ceea ce am suspectat: Kremlinul se folosește de canale dubioase care se dau drept media și folosesc bani pentru a cumpăra influență ascunsă”, a spus vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, care a adăugat că ultimele dezvăluiri sunt „foarte îngrijorătoare”.

Scandalul a izbucnit atunci când guvernul ceh a sancționat miercuri website-ul numit Voice of Europe (Vocea Europei), despre care Praga a pus că ar face parte din operațiunea de influențare prorusească.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a spus joi că Rusia a abordat mai mulți membri ai parlamentului UE și că „i-a plătit pentru a promova propagandă rusească”.

Noua campanie a Rusiei de a influența politica UE vine la mai puțin de trei luni înainte de alegerile europarlamentare din perioada 6-9 iunie și după scandalul de corupție și influență străină Qatargate, care a lovit Parlamentul European cu aproape doi ani în urmă.

„Nu ne putem permite să fim cu un pas în spatele lui Putin și al armatei sale de propagandă pe tabla de șah… Trebuie să nu pierdem din vedere faptul că el se va folosi de dezinformare și interferență străină ca o armă cu care să dezbine Europa”, a mai spus Jourová.

Intreg scandalul s-a învârtit în jurul siteului Voice of Europe. Ministerul ceh de externe l-a sancționat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuc, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, precum și Voice of Europe, dar și o persoană pe nume Artem Pavlovici Marcevski, suspectat că ar fi fost implicat în operațiune.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: