Unul dintre statele SUA nu poate fi protejat de NATO în cazul în care este atacat

SUA
Sursa foto: Unsplash

Alianța Nord-Atlantică are, din acest an, 32 de membri, după alăturarea Suediei – însă dintre multele teritorii ale statelor care compun alianța, unul ar putea să nu poată fi apărat dacă ar fi atacat – e vorba de statul american Hawaii, care din motive procedurale ciudate nu se află, teoretic, sub „umbrela” NATO și, tot teoretic, nu ar putea fi apărat prin declanșarea articolului 5 în caz de război, scrie CNN.

Din cauza locului geografic în care se află, dar și a istoriei sale, statul Hawaii nu este, tehnic cel puțin, acoperit de pactul NATO – dacă o putere străină ar ataca Hawaii, să zicem baza navală de la Pearl Harbor sau sediul Comandamentului Indo-Pacific la nord-vest de Honolulu, membrii NATO nu ar fi obligați să sară în apărarea SUA.

„E un lucru tare ciudat”, spune David Santoro, președinte al think-tankului Pacific Forum din Honolulu. El spune că nici măcar locuitorii din Hawaii nu au idee că statul lor nu este protejat, tehnic, de NATO. „Oamenii au tendința să asume că fiind parte a Statelor Unite, Hawaii este și el protejat de NATO”, a adăugat el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: