PARIS
Angajații din sectorul public francez care asigură serevicii pentru spitale, transporturi publice și muzee amenință că vor intra în grevă în timpul Jocurilor Olimpice de vară, pregătind o confruntare cu guvernul lui Emmanuel Macron.
Aproximativ 16 milioane de persoane sunt așteptate la Paris între 26 iulie și 11 august. Perioada a fost aleasă de organizatori în mod special pentru că vine în momentul în care mulți locuitori pleacă în vacanța de vară, reducând presiunea asupra transportului public și a infrastructurii și lăsând loc pentru fanii Jocurilor Olimpice. Dar alegerea a fost, de asemenea, riscantă, deoarecemulți lucrători din sectorul public sunt forțați să lucreze în timpul vacanței de vară. Unii angajați nemulțumiți cer în schimb prime, plata orelor suplimentare și sprijin, cum ar fi servicii de îngrijire a copiilor, conform Financial Times.
HELSINKI
Un miros puternic asemănător cu cel de sulf sau de cauciuc ars a fost detectat în regiunea din jurul capitalei Finlandei, Helsinki, a anunțat duminică departamentul de salvare al orașului.
Mirosul a fost semnalat într-o zonă care se întinde pe o distanță de cel puțin 60 km de-a lungul coastei de sud a Finlandei, a precizat departamentul, care analizează această problemă.
Nu a existat nicio indicație imediată că mirosul ar reprezenta un pericol pentru sănătatea publică, a adăugat acesta, conform Reuters.
PRAGA
Producătorii cehi de armament prosperă și raportează vânzări record ca urmare a războiului din Ucraina și a tensiunilor globale sporite, relatează presa cehă. Unele dintre cele mai mari companii din Cehia din acest sector au raportat vânzări record anul trecut. Spre exemplu, Colt CZ, a înregistrat un profit de aproape 600 de milioane de euro, potrivit Euractiv.
VARȘOVIA
Polonia a lansat o investigație privind utilizarea controversatului program de spionaj Pegasus de către guvernul precedent, o anchetă parlamentară fiind în curs de desfășurare și existând posibilitatea ca în viitor să fie formulate acuzații penale împotriva unor foști oficiali. Adam Bodnar, noul ministru polonez al Justiției, a declarat pentru The Guardian că, în următoarele luni, guvernul va notifica persoanele care au fost vizate de Pegasus. În conformitate cu legislația poloneză, aceștia vor avea apoi posibilitatea de a solicita compensații financiare și de a deveni parte în eventualele proceduri penale.
SOFIA
Președintele Rumen Radev l-a ales pe Dimitar Glavchev, o figură cheie a celui mai mare partid din Bulgaria, GERB, ca prim-ministru interimar și l-a însărcinat să formeze un guvern interimar care să conducă țara până la formarea unui guvern permanent. Până să fie numit prim-ministru, Glavchev, a cărui carieră politică este în întregime legată de GERB, a fost șeful Biroului Național de Audit al Bulgariei și, înainte de aceasta, a fost deputat din partidul fostului premier Boyko Borissov, conform Euractiv.
ANKARA
Principalul partid de opoziție din Turcia a dat duminică o lovitură neașteptată conducerii lui Recep Tayyip Erdoğan cu o victorie zdrobitoare în alegerile locale din Turcia, menținând controlul asupra marilor orașe, inclusiv capitala Ankara și Istanbul, unde Ekrem Imamoğlu a obținut un al doilea mandat de primar, conform The Guardian.
„Dragi locuitori ai Istanbulului, astăzi ați deschis ușa către un nou viitor”, le-a spus Imamoğlu susținătorilor Partidului Republican al Poporului (CHP), aflat în opoziție, în timp ce își declara victoria. Începând de mâine, Turcia va fi o Turcie diferită. Ați deschis ușa către ascensiunea democrației, a egalității și a libertății… Ați aprins speranța la urnele de vot”.
Prezența favorabilă la urne a continuat să avantajeze opoziția pe parcursul nopții, iar CHP și-a asigurat controlul asupra unei largi zone din vestul Turciei și a obținut victorii în regiunile mai conservatoare de lângă Marea Neagră și în centrul Anatoliei, zone considerate în mod tradițional ostile politicilor sale.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News