Știri din capitalele Europei, 2 aprilie

 UNIUNEA EUROPEANĂ

Potrivit unui sondaj exclusiv Euronews-Ipsos, aproximativ 40% dintre europeni au declarat că au o părere pozitivă despre răspunsul UE la pandemia COVID-19. Însă au existat diferențe mari între statele UE, de la 74% în Portugalia, care au avut o părere pozitivă despre impactul blocului în lupta împotriva pandemiei, la doar 24% în Republica Cehă. Respondenții care au avut cele mai multe opinii negative cu privire la rolul UE în timpul pandemiei au fost în România, Slovacia și Austria.

 

HAGA | UNIUNEA EUROPEANĂ

Alegătorii vor fi înșelați la alegerile pentru Parlamentul European dacă raportul lui Mario Draghi privind competitivitatea europeană, care va trasa politicile pentru următorii cinci ani, nu va fi publicat în prealabil, au declarat politicieni olandezi de rang înalt într-o scrisoare văzută de Financial Times. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, care candidează pentru un al doilea mandat la conducerea executivului UE, i-a cerut fostului premier italian să prezinte un plan pentru a îmbunătăți competitivitatea industrială a blocului și pentru a gestiona tranziția ecologică fără a afecta economia.

„Raportul nu va vedea lumina tiparului decât după alegeri, ceea ce înseamnă că o dezbatere politică adecvată va fi evitată în timpul campaniei electorale. Acest lucru este inacceptabil”, au scris politicienii olandezi, citând rapoarte din presă potrivit cărora acesta nu va apărea până la sfârșitul lunii iunie.

 

HELSINKI

Un copil a fost ucis și doi au fost grav răniți într-un schimb de focuri de armă la o școală din afara capitalei finlandeze marți, a anunțat poliția, iar un elev de 12 ani suspectat de atac a fost arestat preventiv. În urma împușcăturilor, poliția a izolat o clădire a școlii Viertola din suburbia Vantaa din Helsinki. Arestul a fost efectuat fără alte violențe în suburbia Siltamaki, departe de școală. Atât suspectul, cât și arma se află acum în custodia poliției, au declarat autoritățile, scrie Reuters.

 

OSLO

Norvegia va majora numărul de soldați recrutați de la 9.000 în prezent la 13.500, a anunțat marți guvernul norvegian. Forțele armate ale țării vor înregistra o creștere treptată a numărului de recruți pentru serviciul inițial în fiecare an, a declarat Arild Gram, ministrul Apărării, adăugând că mai multe miliarde de coroane (câteva sute de milioane de dolari) vor fi investite în facilitatea Forțelor Armate norvegiene de la Terningmoen, la nord de Oslo, unde membrul NATO va aduna toți noii recruți. Acesta nu a precizat cu exactitate cât va cheltui Norvegia. Potrivit The Associated Press, obiectivul este de a ajunge la 13.500 de recruți până în 2036.

 

VARȘOVIA

Președintele Andrzej Duda a respins prin veto un proiect de lege care restabilea accesul fără prescripție medicală la pilula de a doua zi, ceea ce înseamnă că Polonia va rămâne una dintre cele doar două țări din UE în care este necesară o rețetă de la medic pentru a obține contracepția de urgență. Decizia sa a fost criticată de personalități din coaliția de guvernare, care a promovat legea în parlament, conform Notes from Poland.

Președintele este aliniat cu formațiunea conservatoare de guvernământ Lege și Justiție (PiS), aflată acum în opoziție, dar care a introdus actualele restricții privind accesul la această formă de contracepție în 2017, când se afla la putere.

De asemenea, aproape 70% dintre polonezi nu doresc ca țara lor să adere la zona euro, votanții partidului conservator PiS fiind cei mai sceptici, potrivit unor sondaje recente. Doar 27,3% susțin introducerea monedei europene, potrivit Euractiv.

 

SOFIA

Parchetul European (EPPO) a efectuat luni percheziții în Bulgaria pentru a strânge probe într-un caz suspectat de deturnare de fonduri, utilizare abuzivă a fondurilor UE și spălare de bani legat de construcția celui mai mare proiect de infrastructură din Bulgaria, tunelul Jeleznița, potrivit Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: