VIDEO Bugetul UE în 2025. Victor Negrescu: Negocierile sunt dure. Nu mai sunt atât de mulți bani

Prezent în studioul Puterea Știrilor, Victor Negrescu, a vorbit despre listele cu numele candidaților pentru alegerile europarlamentare din partea partidelor de coaliție dar și despre care vor fi prioritățile noului mandat al acestora.

Despre recenta sa propunere pentru poziția de negociator-șef al bugetului Uniunii Europene pentru anul 2025, Victor Negrescu a mulțumit colegilor săi, amintind și de faptul că a avut o creștere firească, de la cel mai tânăr euro-deputat din Europa, la această numire.

„S-ar putea putea să fiu din nou cel mai tânăr, ceea ce e un pic cam trist. Adică m-aș fi așteptat să vină mai mulți tineri din urmă, dar sunt convins că în perioada următoare o să vedem mai mulți tineri implicându-se în politică. Și da, în contextul acesta am căutat, de fiecare dată, să fac mai multe lucruri în Parlamentul European și faptul că acum negociez în numele bugetului Uniunii Europene este un lucru extrem de important. Chiar săptămâna viitoare voi avea primele negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene și reprezentanții statelor membre să creionăm acest buget”, a spus europarlamentarul.

Acesta a arătat în continuare ce își propune referitor la noul buget, respectiv la liniile principale ale acestuia.

„Sunt provocări consistente și eu îmi doresc să aducem mai mulți bani spre educație, spre sănătate, spre infrastructură, pentru fermieri. Negocierile sunt dure, pentru că nu mai sunt atât de mulți bani cum erau în trecut la nivel european, așa că trebuie să împărțim ceea ce avem și negocierile se anunță dure. Mă bucur însă că am reușit ceva important în plenul Parlamentului European: am aprobat prioritățile noastre, așa cum le vedem noi, eurodeputații, în contextul în care anul trecut același document a picat la vot, acum a trecut, deci înseamnă că am negociat, zic eu, destul de bine. Mai există o componentă la care țin foarte mult și aceea este ca mobilitatea la nivel european să fie mai ușoară, de exemplu, ca românii care trăiesc în diaspora să poată să își transfere mai ușor în România drepturile sociale, pensiile, ajutorul de șomaj, alocațiile pentru copii, pentru că, în prezent, procedura este foarte greoaie”, a mai explicat Victor Negrescu.

Întrucât transferul acesta se întinde, la nivel european, pe parcursul a câtorva luni, poate chiar ani de zile uneori, acesta își propune reducerea duratei, așa încât oamenii să se poată bucura de drepturile lor.

„Sunt multe componente ce țin de drepturile românilor la nivel european și pe acestea intenționez să le susțin mai departe. Pe zona de educație, de exemplu, unde am reușit să obțin 10% din planurile de redresare pentru educație, România primește 3 miliarde de euro pentru această componentă și aici ați văzut că au apărut diplomele comune europene, o inițiativă a noastră, a Parlamentului European. Se va crea o zonă europeană de educație, adică diplomele, studiile, calificările vor fi recunoscute în integralitate și aici poate fi mai ușor inclusiv pentru acei tineri români care s-au format în afară să se întoarcă, să se întoarcă acasă. Creșterea subvențiilor pentru fermierii români, să putem să oferim ajutoare de stat mai ușor pentru companiile românești, intrarea în zona euro, intrarea completă în spațiul Schengen, sunt multe lucruri pe care le putem face și cred și sper, acum, fiind împreună, să obținem toate acestea pentru România. Astăzi, eu ocup cea mai importantă funcție a României în Parlamentul European, cea de chestor. Am fost votat în urmă cu câteva luni, însă cred că putem mult mai bine și sper ca prin această coaliție să obținem o reprezentare mai bună la nivelul instituțiilor europene, fie că vorbim de Parlamentul European, fie că vorbim de celela alte instituții europene”, a subliniat în încheiere Victor Negrescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: