The Guardian: Israelul a folosit „Lavanda” pentru a identifica 37.000 de ţinte Hamas

Fasia gaza Israel
Sursa foto: Hepta

Campania de bombardamente a armatei israeliene în Fâşia Gaza s-a bazat pe folosirea unui sistem cu inteligenţă artificială, denumit Lavender (Lavandă), o bază de date nedezvăluită până acum, care la un moment dat a identificat 37.000 de potenţiale ţinte pe baza legăturilor lor aparente cu Hamas, potrivit unor surse din serviciile de informaţii implicate în război, relatează The Guardian.

Pe lângă faptul că au vorbit despre utilizarea sistemului de inteligenţă artificială Lavender, sursele mai susţin că oficialii militari israelieni au permis uciderea unui număr mare de civili palestinieni, în special în primele săptămâni şi luni ale conflictului.

Mărturia lor neobişnuit de sinceră oferă o perspectivă rară asupra experienţei directe a oficialilor israelieni din domeniul informaţilor, care au folosit sisteme de învăţare automată pentru a ajuta la identificarea ţintelor în timpul celor şase luni de război, notează The Guardian.

Utilizarea de către Israel a unor sisteme puternice de inteligenţă artificială în războiul împotriva Hamas reprezintă un teritoriu încă neexplorat al războiului avansat, ridicând o serie de întrebări juridice şi morale şi transformând relaţia dintre personalul militar şi maşini, adaugă The Guardian.

„Acest lucru este fără precedent, din câte îmi amintesc”, a declarat un ofiţer de informaţii care a folosit Lavender, mărturisind că au avut mai multă încredere într-un „mecanism statistic” decât într-un soldat îndurerat. „Toţi cei de acolo, inclusiv eu, au pierdut oameni pe 7 octombrie. Maşina a făcut (selecţia – n.r.) fără sentimente. Şi asta a făcut să fie mai uşor”, a explicat ofiţerul de informaţii.

Un alt utilizator al sistemului Lavender a confirmat că rolul oamenilor în procesul de selecţie este nesemnificativ. „Investesc 20 de secunde pentru fiecare ţintă în acest stadiu şi fac zeci de astfel de selecţii în fiecare zi. Am zero valoare adăugată ca om, în afară de a fi o ştampilă de aprobare. Economiseşte foarte mult timp”, a mărturisit el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: