Preşedinţie UE: Acordul privind importurile de produse agricole din Ucraina, o abordare echilibrată de sprijin

Sursa foto: europarl.europa.eu

Un acord cu privire la importurile de produse agricole ucrainene a fost convenit în cursul lunii martie între ambasadorii statelor membre UE, acesta vizând prelungirea importurilor de produse agricole ucrainene, scutite de tarife vamale, cu o „abordare echilibrată între sprijinul pentru Ucraina şi protejarea pieţelor agricole din UE”, potrivit anunţului făcut pe 27 martie de preşedinţia belgiană a UE.

Acest acord urmează să meargă spre Parlamentul European pentru aprobare, scrie Agerpres.

Cu o săptămână în urmă, UE ajunsese la un acord provizoriu care acorda producătorilor ucraineni de alimente acces fără taxe vamale pe pieţe din UE, până în luna iunie 2025, însă cu noi limite la importurile de cereale. În schimb, Franţa şi Polonia au făcut un apel pentru noi restricţii, pentru a evita ceea ce ele au catalogat drept destabilizarea pieţelor agricole din UE. Noul acord anunţat de preşedinţia belgiană este similar cu cel provizoriu la care se ajunsese anterior, fiind modificată perioada de referinţă utilizată pentru a decide când se aplică o „frână de urgenţă”, prin introducerea de tarife vamale la unele produse.

Acordul iniţial stipula că tarifele vor intra în vigoare la carne de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe şi miere, dacă importurile vor depăşi valorile medii din 2022 şi 2023. Noul compromis extinde, practic, perioada de referinţă pentru a include şi al doilea semestru din 2021, nefiind adăugate noi produse pe lista celor la care se va aplica „frâna de urgenţă”. Ele nu au inclus grâul şi orzul.

Toate aceste discuţii cu privire la produsele ucrainene au avut loc pe fondul protestelor fermierilor europeni îndreptate împotriva normelor de mediu ale UE şi a importurilor ieftine. În mai multe ţări din Uniunea Europeană fermierii au ieşit pe străzi, nemulţumiţi de obstacolele birocratice, măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi eforturile de a ajuta Ucraina să îşi vândă cerealele.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: