Un grup ciudat de stele care orbitează Calea Lactee ar putea fi cheia către misterioasa materie întunecată

Sursă foto: Unsplash

O galaxie satelit descoperită recent, care orbitează Calea Lactee, este fie un pâlc de stele incredibil de vechi, care se vor fragmenta în curând, fie galaxia pitică dominată cel mai mult de materie întunecată găsită până acum, relatează Live Science.

Descoperirea ciudată ar putea reprezenta o nouă clasă de sisteme stelare, cu o lumină incredibil de slabă, dominate de materia întunecată, care nu puteau fi detectate până acum. Denumit provizoriu Ursa Major III/Unions 1 (UMa3/U1), noul sistem stelar se află în constelația Ursa Mare, la aproximativ 30.000 de ani lumină de Soare. Este cea mai nouă dintre cele cel puțin 50 de galaxii satelit din jurul Căii Lactee.

Chiar și cea mai mică dintre aceste galaxii găzduiește mii până la miliarde de stele. Noul sistem, prin contrast, are doar aproximativ 60 de stele. Ca atare, masa sa este de doar 16 ori mai mare decât masa Soarelui, au arătat oamenii de știință într-un nou studiu. Spre comparație, masa Căii Lactee este de aproximativ 1,5 trilioane de ori mai mare decât a stelei noastre, conform NASA. UMa3/U1 sfidează, de asemenea, imaginea convențională a unei galaxii cu formă distinctă. „Această descoperire poate pune la încercare modul în care înțelegem formarea galaxiilor și poate chiar definiția unei galaxii”, a declarat Simon Smith, de la Universitatea Victoria din Canada, autorul principal al studiului.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: