Alegeri prezidențiale în R.Moldova. Vicepremierul Dumitru Alaiba: „Influențe vor exista întotdeauna”

Foto Bursa de Valori Bucuresti

Dumitru Alaiba, vice premierul Republicii Moldova consideră că cetățenii moldoveni nu se tem de posibilitatea influențării  alegerilor prezidențiale din septembrie, anul acesta.

2024 este anul în care Republica Moldova își alege președintele. Potrivit ultimului sondaj, Maia Sandu ar fi adunat 27,9% din voturi dacă ar fi avut loc alegeri prezidenţiale, în urmă cu o săptămână. Igor Dodon, este pe locul doi, cu 13,3%, apoi, ex-premierul Ion Chicu – cu 5,7% pe locul trei.

Pe locul patru este actualul primar al Chişinăului, Ion Ceban – cu 4,4%, urmat de fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah – cu 4,3% şi de controversatul om de afaceri Renato Usatîi – 3%.

30% dintre respondenţi nu ştiu, deocamdată, cu cine ar vota sau nu au dorit să răspundă, a informat, Deschide.md.

Vicepremierul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, întrebat de PS News dacă există temeri în ceea ce privește posibilitatea ca alegerile prezidențiale din septembrie să fie influențate, a spus că moldovenii știu foarte bine să facă diferența dintre bine și rău.

“Suntem absolut siguri de faptul că poporul Republicii Moldova știe să facă alegerea corectă. Influențe au existat și vor exista întotdeauna, dar oamenii au știut să facă diferența dintre corect și greșit, dintre adevărat și minciună, dintre bine și rău”, este opinia vice premierului, Alaiba.

Moldovenii au răspuns și sondajului referitor la aderarea la UE. Conform rezultatelor, 57,4% dintre cei ei au răspuns că ar vota pentru, în timp ce 32,8% au votat împotriva aderării la UE, iar 10% au refuzat să răspundă.

La întrebarea dacă acceptă organizarea referendumului pentru aderare la UE împreună cu scrutinul prezidenţial, 43% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ, în timp ce 43,9% au declarat că sunt „împotriva”.

Sondajul mai arată că sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este într-o uşoară creştere – 57,4% martie 2024, comparativ cu 56,7% în ianuarie 2024, potrivit Ziarului Naţional din Chişînău.

Conform Constituției Republicii Moldova, mandatul președintelui este de 4 ani, cu posibilitate obținerii a încă unui singur mandat (în total, președintele poate avea maximum două mandate). Dacă în cadrul alegerilor niciun candidat nu a obținut 50%+1 din voturi, atunci se organizează turul al doilea în care se confruntă primii doi candidați din primul tur, după numărul de voturi.

Este declarat câștigător cel care are cele mai multe voturi în al doilea scrutin. Poate fi ales președinte al Republicii Moldova cetățeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova minimum 10 ani.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: