Bogdan Stoica: Grenada cu grâu din buzunarul lui Ciolacu

Bogdan Stoica. Sursa: PS NEWS
Bogdan Stoica. Sursa: PS NEWS

Duminică s-a amorsat o grenadă în buzunarul premierului Marcel Ciolacu. Manevra s-a făcut de la 600 de kilometri distanță, mai exact din portul Odessa, de unde duminică a plecat ultima navă cu cereale ucrainene pentru export. La ora la care citești, acordul cu Rusia nu mai există, iar cerealele ucrainene nu mai pot fi exportate pe Marea Neagră, pentru că nici navele rusești nu pot exporta cereale și îngrăşăminte chimice.

Dacă nu cumva se răzgândește Putin peste noapte, decizia ne va afecta serios. Cu numai jumătate din recolta de anul trecut Ucraina a destabilizat complet piața de cereale din România, lăsând fermierii români fără cumpărători. O bună parte din ei nu au acum nici unde să-și depoziteze noua recoltă, nici bani pentru a pregăti recolta de anul viitor, adică sunt cu afacerea deja pusă în coșciug. Dacă Marea Neagră va rămâne închisă pentru cerealele ucrainene, ne putem aștepta la o nouă invazie de tir-uri galben-albastre cu grâu, porumb și semințe, adică la un inevitabil faliment al principalei resurse alimentare pe care o avem.

Ciolacu, are, deci, o perioadă foarte grea, începând de azi. La cât de rapidă e cinetica pe piața de cereale, la cât de complicate pot fi cele mai minore acțiuni și la ce importanță are fiecare decizie asupra României, premierul e obligat s-o joace ca Messi. Problema e că nu avem nici un indiciu că ar fi în stare să facă asta. De fapt, eu nici nu-s sigur că Ciolacu știe că duminică a încetat acordul de export Rusia-Ucraina-Turcia. Or, dacă nu există nici măcar o declarație pe tema asta, ce speranțe să am că ar putea exista o strategie?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: