Astăzi s-a încheiat înregistrarea candidaților pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cine s-a înscris în cursa pentru un mandat de euro deputat dar și ce arată ultimele sondaje de opinie, a comentat în direct în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, analist politic.
„Aceste alegeri pentru Parlamentul European marchează o premieră, în sensul că ele vor fi organizate laolaltă cu alegerile locale. Am mai avut o suprapunere de alegeri în 2019 cu un referendum și am văzut că de acea dată prezența la vot a crescut. Acum, efectul suprapunerii alegerilor locale cu cele europarlamentare este necunoscut, pentru că, pe de o parte, s-ar putea ca acei candidați pentru primării pe plan local să-i atragă și pe cei care doresc să candideze și pentru Parlamentul European, dacă vor avea un interes să fie în acest fel susținuți de propriul partid. Dacă nu, atunci s-ar putea ca oamenii să voteze doar pentru alegeri locale, pentru că va fi foarte complicat. Sunt foarte multe buletine de vot. Vor fi buletine de vot pentru primărie, pentru primar, pentru consiliul local, pentru consiliul județean și într-o altă secție de vot, în aceeași incintă, pentru Parlamentul European”, a afirmat analistul.
Acesta a explicat în continuare că oamenii vor trebui să voteze de patru ori și că acest lucru va trebui explicat foarte clar. Prin comparație, în 2019 au fost două buletine de vot, cel pentru referendum și cel pentru alegerile europarlamentare, prin urmare a fost mai ușor.
„De data aceasta însă, este foarte posibil ca numărul de buletine anulate sau de persoane care pur și simplu să nu-și exprime dreptul de vot să fie mai mare. Eu estimez că prezența va fi undeva foarte apropiată de cea din 2019, poate cu două-trei puncte mai puțin, dar oricum va fi peste media participării la alegerile pentru Parlamentul European în alte țări. Estimez că România va fi undeva în top participare la alegerile pentru Parlamentul European”, a mai adăugat Radu Carp.
În ce privește înscrierea candidaților din partea a unsprezece partide și patru alianțe electorale și șansele ade a obține minimum 5% pentru a intra în Parlamentul European, analistul a afirmat:
„Avem o particularitate a acestor alegeri, ca întotdeauna avem și câțiva candidați independenți pe care i-ați prezentat. Nu știm câți dintre aceștia vor reuși să adune numărul final de 100.000 de semnături. Este mai dificil, pentru că astăzi funcționează GDPR, la fel ca și în 2019. Această legislație privind numărul de semnături nu prea concordă cu cea europeană. Ar trebui, potrivit GDPR, să existe reguli speciale privind aceste semnături și nu avem. Deci există o lipsă de concordanță între legislația actuală și cea europeană. Cu toate acestea, cred că nu va fi foarte complicat pentru câțiva dintre ei să adune acest număr de semnături. Nu cred că vreunul va trece pragul electoral, dar vor disloca din bazinul Alianței Dreapta Unită, din bazinul USR, fiind vorba de principal de domnul Vlad Gheorghe, mai este un candidat independent, tot la fel, provenit din listele USR din Petroșani, deci cred că acest partid va avea de suferit, dar nu cu foarte mult, cu unul-două procente mai puțin, adică va pierde un europarlamentar, iar care ar fi putut intra, iar voturile alocate acestor candidați independenți se vor duce la partidul, alianța care va avea mai multe voturi. Deci efectul intrării în cursă a acestor independenți este că Alianța PSD-PNL va mai lua un europarlamentar. În schimb, Alianța Dreapta Unită va pierde un europarlamentar. E puțin ciudat, dar astea sunt regulile redistribuirii”, a explicat Radu Carp.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News