Anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, după primirea unor sesizări privind mai multe decese suspecte în secția ATI. Corpul de control va verifica fișele de observație ale celor 17 persoane, cu vârste cuprinse între 49 și 92 de ani, decedate aici, în ultimele patru zile.
Cazul grav de la Spitalul Pantelimon a stârnit reacții puternice în rândul oamenilor. Medicii sunt prudenți în afirmații, iar foști pacienți ai spitalului își amintesc situațiile neplăcute prin care au trecut.
Ce spune ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut o anchetă și a trimis Corpul de Control la spital. El spune că nu trebuie să se tragă concluzii pripite doar în urmă unei afirmății neverificate.
„Eu am îndoieli cu privire la această situație, mai ales că vorbim de un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect. Nu pot să mă pronunț, nu sunt specialist, nu știu situația de la fața locului, însă în mod evident dacă este vorba despre o culpă medicală gravă, din partea Colegiului sau a altor instituții abilitate va exista o implicare. Nu vreau să ajungem în situația în care o reclamație neasumată de nimeni a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici, nu e corect. Nu putem să tragem concluzii pripite doar în urmă unei afirmații neverificate. Nu e vorba despre o acuzație asumată și nu cunoaștem cine e autorul acestei acuzații”, este declarația lui Alexandru Rafila.
Corpul de control va verifica fișele de observație ale pacienților decedați. Este vorba despre 17 persoane, cu vârste între 49 și 92 de ani. Pacientul de 49 de ani era în secția ATI încă de anul trecut. Astăzi se fac și primele audieri în cazul morților suspecte de la spitalul Sfântul Pantelimon.
Mai multe cadre medicale vor ajunge la poliție pentru a da declarații. Toți medicii care au lucrat la ATI în perioada 4-7 aprilie urmează să se prezinte la Serviciul Omoruri de la poliție. Anchetatorii încep să strângă acum probe, de la fișele pacienților la imagini de pe camerele de supraveghere.
Experiențele unor pacienți cu angajații de la Spitalul Pantelimon
Rodica Sarmaș Furnea: “Ni s-a spus că nu au metronidazol perfuzabil”
“Vizita mea de după-amiază la Spitalul Sfântul Pantelimon a fost o experiență tulburătoare, care mi-a arătat realitatea urâtă a sistemului de sănătate. Am mers să vizitez o fostă colegă de redacție, internată la gastroenterologie, și am constatat că, deși mă consider o cunoscătoare a acestui sistem, în fața unei situațîi medicale complicate m-am simțit dezorientată și furioasă.
Prietena mea se află într-o stare confuză, imobilizată după o intervenție chirurgicală și cu o infecție serioasă cu Clostridium.
Nu am fost singură, ci cu o rudă îndepărtată a doamnei, care o ajută de ceva vreme în mod constant și dezinteresat: pe el, la internare, prietena mea l-a indicat că persoană de contact și, automat, se află în postura legitimă să primească informațîi medicale. De aici începe delirul. Am întrebat asistentele, în lipsa medicului, ce e cu ea, dacă are nevoie de ceva. Ni s-a spus că nu au metronidazol perfuzabil, deci am rezolvat imediat, la farmacia din oraș, această solicitare. Între timp, sună doctorița pe numărul de fix. Asistenta vine după noi. Mi-o dă la telefon și îmi spune , obraznic, că nu are ce discuta decât cu cineva din familie (chiar nu are sens să detaliez scurtă și neplăcuta conversație). Nu mă supăr, îi întind receptorul vărului care, în loc de informațîi medicale, primește critici. Situația a devenit jenantă când am fost întâmpinați cu o atitudine obraznică și insensibilă.
Ne-a amenințat că va anunța poliția, sugerând că pacienta trebuie să fie luată acasă!
Omul încearcă să-i explice că el nu-și poate asuma o astfel de responsabilitate, e și el pensionar, că doamna nu mai are pe nimeni, nici măcar nu deține o locuință în București, stă cu chirie. Nu mai vorbesc de faptul că era simplu să anunțe asistentul social din spital și să ducă bolnavă acolo unde putea fi îngrijită, dacă e vorba de paliație. În plus, nu poți să pui un pacient care nu se mai poate îngriji singur în brațele familiei și Dumnezeu cu milă. Ce fel de sistem de sănătate e acesta?
Confruntată cu această situație neplăcută, am încercat să subliniez că, în primul rând, responsabilitatea medicului este să se ocupe de aspectele medicale și să ofere informații cu respect. Este profund regretabil că am fost tratați cu lipsă de profesionalism și, mai ales, cu lipsă de empatie. Mai mult, într-un sistem de sănătate corespunzător, intervenția poliției nu ar trebui să fie o amenințare aruncată fără discernământ, ci ar trebui să fie un ultim recurs, în cazuri excepționale.
Consider că este bine să aducem la lumină astfel de situații, să le facem cunoscute, măcar pentru a nu li se întâmpla și altora. Paciențîi merită tratamentul adecvat și respectul cuvenit, iar profesionalismul și empatia ar trebui să reprezinte fundamentul oricărui sistem de sănătate modern. Este evident că suntem departe de ceea ce numim normalitate, că unii doctori ar trebui obligați să aibă bun simț”, nota, pe pagina sa de Facebook, pe 6 ianuarie 2024, Rodica Sarmas Furnea din București.
Mircea Marian: ”Nu erau paturi, doreau să o trimită acasă cu diagnosticul: Nu are nimic”!
„Acum câțiva ani, un prieten care locuiește în SUA mi-a spus: spitalele de stat din România sunt lagăre de exterminare! Și mi-a povestit cum a murit tatăl său.
Vă spun sincer: sunt extrem, extrem de convins, că acuzațiile de omor de la spitalul Sf.Pantelimon sunt reale. Și sper să nu fie băgate sub preș. Când mama mea se stingea de cancer – iar eu nu știam ce are – într-o zi a căzut de pe picioare, am sunat la 112 și a fost dusă la un spital din București. După 3-4 ore, mă sună o doamnă doctor și-mi spune: „N-are nimic, poate Parkinsonul…v-o trimitem acasă”. I-am spus cu mult calm că dacă face asta, în momentul următor sun iar la 112 să o internăm, fiindcă nu se poate să nu aibă nimic. Pe la 4 dimineața – timp în care mama a fost plimbată între spitale – doamna doctor îmi spune adevărul: nu avea paturi, dar i se eliberase unul, așa că o internează. I-au făcut analizele, avea cancer într-o fază practic neoperabilă, după o săptămână s-a stins. Deci, să ne întoarcem la începutul relatării: nu erau paturi, doreau să o trimită acasă cu diagnosticul „nu are nimic”! La Pantelimon, care era problema? Doreau să elibereze paturile…Mai mult nu am de spus, acum”, a scris Mircea Marian pe pagina sa de Facebook.
Alexandru Dima: “Spitalul sf Pantelimon este spitalul celor săraci”
“20 pacienți morți în 4 zile la spitalul Sf Pantelimon la ATI. Acolo unde a murit și tatăl meu unde a plecat de acasă pe picioarele lui , conștient fiind. Dar cum accesul era interzis în spital, sfârșitul a venit repede. O pneumonie pe care a făcut-o în spital, la terminat. Și medicul de la AȚI mă anunțase dimineața la ora 9:30 că a doua zi va veni acasă. Dar numai după o ora mă sună din nou să-mi spună condoleanțe. Deci spitalul sf Pantelimon este spitalul celor “săraci” . Eu zic “spitalul morții”.Ce se întâmpla acum este “genocid” în ATI,”spune si Alexandru Dima pe Facebook.
Noradrenalina este o substanţă vitală pentru pacienţii aflăţi în stare gravă. Potrivit Digi24, Comisia de anchetă a spitalului a stabilit că în spital existau doze suficiente pentru a le administra pacienţilor cantitatea corectă.
Bogdan Nica, manager Spitalul Județean de Urgență Ploiești a explicat pentru PS News rolul pe care îl are Colegiul Medicilor în acest caz medical grav.
“Pot muri mulți pacienți într-o zi. Pot muri dacă este pandemie de COVID, sau pot muri și 30 dacă vin în fază terminale. Toate acestea trebuie să le stabilească niște specialiști.
Noradrenalina se administrează atunci când nu mai ai suficiente contracții ale inimii. Dar dozele mai mari sau mai mici le stabilește specialistul în niște parametrii foarte clari(…).
Dacă din 25 de pacienți de la AȚI sunt terminali, de 88 de ani cu boli constructive gravie, au salvat poate cinci din 25. Sau poate că erau bolnavi tineri, oncologici sau dializați..nu știu…
Tot ceea ce înseamnă culpă medicala o stabilește Colegiul Medicilor.
Trebuie o comisie specială de anesteziști. Fuge toată lumea de anesteziști. Trebuie văzută foaia, văzută doza, verificat printr-un interviu, fiecare asistent.
Nu sunt decât trei situații.
Ori o mână criminală, o persoană care nu-i sănătoasă la cap, (s-a întâmplat și-n America) a omorât bolnavii, ori s-a nimerit un incident de patologie, adică să fie bolnavi foarte gravi, ori..nu știu ce să zic.
Sunt zile când oameni care te așteptai să se prăpădească, trăiesc. Sunt zile în care, cu toate eforturile, cu îți moare și un copil.
Se naște iarăși un val de ura împotriva medicilor
Acum nu o să mai vină lumea la spital. O să moară acasă. Subiectul acesta este unul foarte delicat. Eu îi înțeleg pe pacienți dar îi înțeleg și pe medicii care, uneori, sunt la capătul puterilor”, a spus doctoral Bogdan Nica.
Vineri, 12.04.a.c. se fac și primele audieri în cazul morților suspecte de la spitalul Sfântul Pantelimon. Cadrele medicale vor ajunge la poliție pentru a da declarațîi. Toți medicii care au lucrat la ATI în perioada 4-7 aprilie urmează să se prezinte la Serviciul Omoruri de la poliție. Anchetatorii încep să strângă acum probe: declarații, fișele pacienților, imagini de pe camerele de supraveghere, etc.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News