La Aeroportul Internaţional Iaşi va fi construit cel de-al doilea parc fotovoltaic, care va avea o capacitate de 5 MWh şi se va întinde pe o suprafaţă de 5 hectare, lângă parcul existent, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
Potrivit sursei citate, în perioada 23 aprilie – 27 iulie se pot depune proiectele pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, folosind energia solară.
„Am gândit şi construit terminalul T4 în aşa fel încât să răspundă nevoilor Iaşiului pentru următorul deceniu şi chiar mai mult de atât. Am finalizat o etapă foarte importantă, dar munca noastră nu se încheie aici. Dezvoltarea aeroportului rămâne un angajament pe termen lung. Suntem primul aeroport din România cu un parc fotovoltaic. Acum trebuie să-l dezvoltăm pe cel de-al doilea pentru că ne dorim să asigurăm independenţa energetică a aeroportului, un obiectiv strategic. Trebuie să ţinem cont şi de fluctuaţiile puternice de pe piaţa energiei din ultimii doi ani. Ieşenii trebuie să ştie că ne vom ocupa în continuare, cu aceeaşi implicare, să dezvoltăm aeroportul, cu încă un parc fotovoltaic, cu drumuri alternative de acces, un terminal cargo şi mult mai multe curse externe”, a declarat, pentru AGERPRES, Costel Alexe.
Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Romeo Vatră, a declarat, pentru AGERPRES, că este necesară independenţa energetică. Acesta a explicat că un aeroport este mare consumator de energie electrică, mai ales pentru balizajul de la pistă, în terminale, la iluminatul pe platforma de avioane şi în parcare, cât şi pentru terenul aflat în administrare.
„Ne dorim independenţa energetică pentru a nu mai fi supuşi unor fluctuaţii de costuri în ceea ce priveşte energia electrică, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Dorim să devenim şi un aeroport mai prietenos cu mediul. Acesta e un obiectiv propus încă de la preluarea mandatului la Aeroportul Iaşi. Suntem singurul aeroport din ţară care avem un parc fotovoltaic funcţional, care produce un megawatt pe oră, situat pe un hectar de teren. Acest parc fotovoltaic acoperă 20 la sută din consumul de energie electrică. Până la construcţia noului terminal T4, consumul mediu era de 200 MW/lună. Odată cu operaţionalizarea terminalului T4 consumul de energie electrică va creşte cu 150%. Un astfel de parc este important atât pentru sustenabilitatea activităţii aeroportuare, din punct de vedere financiar, cât şi al obiectivului de a deveni mai prietenoşi cu mediul”, a declarat Romeo Vatră.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News