ANALIZĂ Tabloul alegerilor locale din Arad. Se preconizează o confruntare între PNL și PSD

PSD-PNL
Sursa foto: PSD-PNL / COLAJ OBSERVATORUL PRAHOVEAN

Au rămas mai puțin de două luni până la alegerile locale de anul acesta, iar partidele își definitivează listele de candidați. PSD și PNL au în unele zone alianțe locale, similare cu alianța oficială stabilită la centru. Totuși, lucrul acesta nu se întâmplă în toate orașele / județele, ci mai ales acolo unde primarii sunt de la partide din opoziție. La Arad de pildă, liberalii și social democrații vor merge cu candidați separați.

Pe cine aruncă în luptă PSD

PSD a decis să atace primăria Arad cu actualul viceprimar Ilie Cheşa. Anunțul oficial a fost făcut în urmă cu doar câteva zile, chiar de către Cheșa.

„Am fost validat oficial candidat la Primăria Municipiului Arad din partea PSD. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o şi îi asigur că n-o să-i dezamăgesc. Sunt convins că, sub coordonarea preşedintelui Mihai Fifor, care este candidatul nostru pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, vom reuşi să câştigăm alegerile din 9 iunie, în judeţul Arad. Acesta este momentul nostru, să arătăm că suntem uniţi şi pregătiţi să aducem schimbarea necesară pentru bunăstarea cetăţenilor”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Ilie Cheşa, care este preşedintele organizaţiei municipale a PSD.

Cheșa nu a mai candidat până acum la această funcție și, până nu demult, presa locală îl dădea pe actualul edil, Călin Bibarţ, drept candidat comun al alianței PSD – PNL. Totuși, social democrații par că și-au refăcut calculele și decis că au șansă bună dacă merg pe mâna actualului viceprimar. Tandemul va fi completat de Mihai Fifor. Fostul ministru al Apărării vizează șefia Consiliul Județean. Fifor a încercat în 2020 să obțină primăria Arad, dar acesta s-a clasat doar pe locul 3, în spatele lui Bibarţ și al candidatului USR-PLUS, Adrian Wiener.

Sursa foto: Facebook/Ilie Cheşa
Sursă foto: Facebook / Mihai Fifor

Pe cine mizează PNL

Liberalii merg pe mâna actualului edil pentru încă un mandat în fruntea primăriei din Arad. Călin Bibarţ s-a impus de o manieră categorică la precedentele alegeri din 2020, luând de aproape șapte ori mai multe voturi decât principalul contra-candidat, senatorul Adrian Wiener. Bibarț nu a primit prea multe critici în timpul mandatului și a reușit să atragă atenția cu câteva proiecte importante la Arad. De pildă,  Călin Bibarţ anunța recent că oraşul Arad va fi supravegheat de 1.500 de camere video care vor fi instalate pe străzi printr-un proiect estimat la 11 milioane de euro, sistemul urmând să fie „cel mai performant din ţară”, care integrează şi inteligenţa artificială.

Bibarț a fost lăudat și de Iustin Cionca, prim-vicepreședintele PNL Arad.

„Suntem și muncim să rămânem primii în județul Arad și printre primii din România! Colegiul Director Județean al PNL Arad s-a reunit pentru discutarea listei viitorilor primari din județ! Astăzi peste 60 de primării din cele 78 din județ sunt PNL sau în strânsă colaborare cu PNL! Intrăm în competiția electorală cu obiectivul de a păstra acest rezultat și la alegerile locale care urmează, și să câștigăm din nou în județ la europarlamentare, prezidențiale și parlamentare!”, a transmis Iustin Cionca. De altfel, Iustin Cionca va fi și candidatul PNL la șefia Consiliului Județean.

Astfel, liberalii încearcă să rămâne pe poziții la Arad, mergând pe mâna actualului edil și al actualului șef al CJ Arad.

Călin Bibarţ
Călin Bibarţ / sursa – captură foto
Iustin Cionca
Iustin Cionca (stanga) – Facebook

Pe cine mizează restul partidelor

Opoziția încearcă și ea să obțină ceva din aceste alegeri, doar că duce lipsă de candidați serioși. De pildă, USR a decis să atace primăria Arad din nou cu Adrian Wiener. Anunțul a fost făcut la sfârșitul lunii februarie.

„Sunt onorat să intru în această bătălie vitală pentru soarta orașului. În 2024, nu ne mai putem permite să lăsăm orașul pe mâinile lor. Aradul este capturat de 20 de ani de o structură politică profund coruptă, decuplată de interesul public, cu comportament de clan. Multă lume i-a votat, crezând că, astfel, se opune PSD-ului lui Dragnea, Năstase, Iliescu. Acum, liberalii s-au unit cu PSD, creând partidul unic. Este cea mai mare amenințare pentru democrație pe care a văzut-o România după 1989. Candidez la Primăria Arad pentru că nu vreau să îmi plece copiii din țară. Pentru că nu pot să stau cu mâinile-n sân. E aproape o reacție de apărare. Pentru că merităm mai mult. Cu toții. Pentru că știu că putem să ne facem bine. Împreună. Acasă”, a spus Adrian Wiener.

Așadar, strategia USR pare să se rezume la a mai băga o fisă. Adrian Wiener a mai candidat o dată și a fost învins la scor. Mai mult, în 2020, acesta candida din partea unei alianțe (USR-PLUS) și beneficia și de contextul politic anti-PSD. În 2024 însă, șansele sunt ca Wiener să sufere o înfrângere și mai categorică decât cea din 2020.

AUR are o garnitură încă și mai slabă. Candidatul la funcția de primar a Aradului din partea AUR este fostul liberal Florin Galiș, iar candidat la funcția de președinte al CJ Arad din partea AUR este Sebastian Tiberiu Pop. Acesta din urmă este un fost membru al PLUS care a demisionat în 2020 din partid, din cauza metehnelor din interiorul organizaţie. Sebastian Pop vorbea la vremea respectivă despre alegerile interne din alianţă, care ar fi fost doar „o mascaradă”. Așadar, candidații AUR nu sunt chiar candidații AUR, ci transferuri de la alte partide.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: