Primarul USR al Timişoarei, Dominic Fritz, a concediat o funcționară pentru un tricou purtat la birou

mirela toc
foto: Mirela Toc

Primarul Timișoarei Dominic Fritz a concediat-o, în urma cercetării disciplinare, pe o funcționară celebră, acuzată, printre altele, că s-a dus la lucru cu un tricou pe care scria „Stop abuzurilor din administrația locală”.

„Pe parcursul procesului de sancționare, funcționarul a primit măsuri disciplinare din ce în ce mai severe, însă nu a manifestat nicio intenție de a-și schimba comportamentul. Astfel, s-a impus în baza legii, decizia de încheiere a contractului de muncă. Funcționarul public nu și-a îndeplinit în mod repetat atribuțiile de serviciu, a creat obstacole în desfășurarea activității colegilor, a furnizat informații eronate cetățenilor, ceea ce a adus prejudicii activității departamentului din care făcea parte, precum și instigarea cetățenilor să încalce legea”, a transmis Primăria Timișoara.

Primăria Timișoara a mai transmis că „nu tolerează astfel de comportamente în rândul corpului funcționarilor publici, care au obligația să manifeste respect față de cetățean și să-și ducă la îndeplinire atribuțiile de serviciu în mod profesionist și competent”.

Primarul Dominic Fritz
Primarul Dominic Fritz. Sursa: INQUAM PHOTOS / VIRGIL SIMONESCU

Primăria Timișoara nu a făcut public numele funcționarului concediat, dar liderul de sindicat Tiberiu Negrei a transmis că e vorba de Mirela Toc, funcționară aflată în conflict, în trecut, și cu Nicolae Robu. Mirela Toc a declarat pentru „Adevărul” că va contesta decizia de concediere în instanță și va face plângere penală, scrie adevarul.ro.

„Ce n-a făcut fostul primar Nicolae Robu a pus în practică Dominic Fritz pentru că eu sunt cea care a sesizat instituțiile statului cu privire la salubrizarea stradală, nepunerea în aplicare a deciziilor Curții de Conturi. Sunt avertizor în interes public, nu trebuia să fiu concediată. Completez plângerea penală”, a declarat Mirela Toc.

Acuzele aduse Mirelei Toc

Funcționara a fost cercetată disciplinar pentru că a mers la lucru cu un tricou pe care scrie „Stop abuzurilor din Administrația Publică Locală Timișoara”.

Ea a refuzat instructajul făcut de un polițist local cu care trebuia să meargă în control și a făcut public un document prin care angajați ai Primăriei Timișoara cer ca solicitanții de informații de interes public să fie puși la plată.

Totul a început în decembrie 2022 când, pe fondul unor sesizări privind ilegalități din Primăria Timișoara, Mirela Toc, angajată a Serviciului Protecția Mediului, Managementul Deșeurilor și Salubrizare, a fost desemnată de primarul Dominic Fritz, împreună cu un alt coleg, să facă parte dintr-o echipă mixtă (funcționari-polițiști locali-angajați ADID-Retim) care să verifice tomberoanele pentru a vedea dacă regulile de colectare selectivă a deșeurilor sunt respectate.

A refuzat instructajul polițistului local

Conform dispoziției date de primarul Dominic Fritz, Mirela Toc și colegul său, Florin Crișovan, s-au prezentat la sediul Poliției Locale Timișoara. Aici, Mirela Toc și Florin Crișovan au fost chemați de un polițist local pentru instructaj cu privire la controlul care urmează să fie făcut. Considerând că polițistul local nu are atribuții în a-i instrui, cei doi au refuzat instructajul.

Mirela Toc
Mirela Toc

În plus, în ziua respectivă, Mirela Toc a mers îmbrăcată cu un tricou pe care scria „STOP ABUZURILOR DIN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ TIMIȘOARA” (în față) și „DNA, DIICOT, PARCHET” (în spate).

„Pentru a nu împiedica derularea în bune condiții a acțiunii și a nu influența negativ rezultatele acesteia, precum și pentru a nu prejudicia imaginea polițistului local, care execută serviciu în uniform, am anunțat telefonic pe doamna Bobei Camelia, șefa nemijlocită a doamnei Toc Mirela, că în aceste condiții aceasta va fi îndrumată către sediul PMT”, le-a raportat superiorilor șeful Serviciului Protecția Mediului din Poliția Locală Timișoara, Cosmin Strugariu.

„Creează un grav prejudiciu de imagine”

În urma acestei situații, șeful Poliției Locale Timișoara Atilla Hajdu a sesizat Comisia de Disciplină a Primăriei Timișoara arătând că „aceste manifestări ale doamnei Mirela Toc aduc atingere atât prestigiului Primăriei Timișoara, cât și al Poliției Locale Timișoara și creează un grav prejudiciu de imagine celor două instituții, fiind astfel incidente art. 492 alin. 2, lit g din OUG 57/2019 privind Codul Adminitrativ”.

„A încălcat îndatorirea de loialitate”

Comisia de disciplină a Primăriei Timișoara a fost sesizată cu privire la Mirela Toc și de șefa directă a acesteia, Camelia Bobei. Aceasta o acuză pe Mirela Toc că a publicat pe pagina sa de Facebook un document intern din Primăria Timișoara.

Documentul făcut public dezvăluia că, în urma unei cereri în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la date de interes public, formulate de Mirela Toc, angajații responsabili de furnizarea răspunsului le cereau celor de la Comunicare să găsească „o soluție legală” prin care cetățenilor care solicită „tot felul de date să li se solicite plata acestor ore a consilierilor lucrate pentru aceste petiții”.

„Acționând în acest mod, funcționarul public Mirela Toc, care are acces la informațiile din cadrul serviciului, a încălcat îndatorirea funcționarilor publici de loialitate față de instituția publică. Acest comportament duce la o scădere a nivelului de încredere privind modul în care sarcinile de serviciu sunt duse la îndeplinire, fără a prejudicial imaginea instituției”, mai arată Camelia Bobei în sesizarea Comisiei de Disciplină.

A vrut să intre în USR, dar a fost refuzată

Mirela Toc a fost într-un conflict dur și cu Nicolae Robu după ce a reclamat în mod repetat fapte din Primăria Timişoara pe care le considera abuzuri sau acte de corupţie.

În perioada în care se războia cu Nicolae Robu, când Dominic Fritz nu era încă anunţat candidat al USR la Primăria Timişoara, Mirela Toc a vrut să se înscrie în USR şi să intre în cursa internă pentru a fi desemnată candidat la funcţia de primar al Timişoarei din partea USR.

Cererea de intrare în USR a Mirelei Toc a fost, însă, respinsă cu motivarea că primirea ei în USR „ar reprezenta o direcţie de atac a actualei administraţii, atât la adresa dumneavoastră, cât şi la dresa USR, încercând discreditarea dumneavoastră şi a iniţiativelor justificate pe care le-aţi întreprins”. USR o invita atunci pe Mirela Toc să îi fie aproape partidului în calitate de simpatizant „iar începând cu iunie 2020, când vom prelua administraţia să ne trataţi cu aceeaşi exigenţă în calitate de funcţionar public”.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: