VIDEO D. Cristea, sociolog: Anumite semnale din piață au convins partidele din coaliție să renunțe candidatul unic

Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Darie Cristea a comentat ultimele decizii luate de Biroul Electoral Central și consecințele acestora. Retragerea lui Cătălin Cîrstea, numit de partidele din coaliția de guvernare, din cursa pentru Primăria Capitalei schimbă regulile pentru alegerile locale din 9 iunie. Cu alte cuvinte, în cazul în care un protocol de constituire a unei alianțe electorale este desființat, așa cum a fost protocolul dintre PNL și PSD pentru Primăria Capitalei, automat sunt anulate și candidaturile celor înscriși cu această alianță. Este cazul lui Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, nevoit să depună alt set de semnături pentru candidatura sa din partea unui singur partid, nu din partea coaliției.

„Evident că juriștii ar putea să aibă, ca de obicei, păreri diferite, dar Biroul Electoral Central a fost pus în situația de a interpreta o conjunctură care, sincer, nu știu de câte ori s-a întâmplat, s-au decât ori s-a întâmplat la un asemenea nivel. Vorbim despre cele mai mari partide din țară și, până la urmă, cum știm, regulile electorale prevăd anumite reglementări pentru partide pe cont propriu și pentru alianțe. Sigur, cele mai multe sunt relevante pentru Parlament, mai degrabă decât pentru alegeri locale, dar totuși, în contextul în care un candidat e susținut de altă structură politică, și da, cele două partide separate sunt altceva decât alianța în sine, anumite aspecte ale înscrierii candidaturii până la urmă este normal să fie reluate”, a afirmat sociologul.

Acesta a mai spus că partea bună, totuși, este că decizia vine cu destul timp înainte, așa încât partidele să poată numi alți candidați sau să își pregătească perioada următoare de campanie.

„În principiu, la noi, chestiunea asta cu listele de semnături nu e cea mai serioasă parte a procesului electoral. Știm foarte bine, putem să discutăm foarte mult despre verificare acestor liste ș.a.m.d. Dar totuși, efortul de a culege semnaturile este un efort de logistică, de management, care va necesita puțin timp. Chiar dacă da, așa cum s-a semnat pentru o candidatură a alianței, probabil că oamenii aceia pot să semneze și pentru niște candidați separați, mai ales că sunt candidați cunoscuți. Mai mult, sunt candidații vehiculați înainte de candidatura doctorului Cîrstoiu. Da, va fi o perioadă destul de scurtă în care va trebui reglat acest proces și o învățătură de minte pentru partide să ia mai în serios chestiunea asta cu alianțele. Să nu uităm că pentru aceste alegeri locale sunt situații foarte diferite de la o localitate la alta, de la un județ la altul. Sunt contexte electorale în care PSD-ul și PNR-ul merg împreună. Sunt contexte în care merg separat. Aici a fost, a fost odată, da, o chestiune destul de bizară, mai ales că, repet, vorbim despre cele mai mari partide, incomparabil mai mari decât altele și vorbim totuși despre municipiul București, nu despre cine știe ce comună sau cine știe ce ce orășel. Da, iarăși e interesant, pentru că ne poate face să ne gândim din urmă la care au fost rațiunile primei candidaturi și a doctorului Cîrstoiu”, a mai adăugat Darie Cristea.

În ce privește motivația principală a acelei candidaturi, sociologul este de părere că a fost în primul rând vorba despre intenția de a nu provoca o ceartă în interiorul alianței, întrucât după retragerea doctorului Cîrstoiu, cele două partide n-au reușit să găsească alt candidat comun.

„Și asta iarăși cred că e o chestiune care nu este tocmai în regulă, mai ales că în urmă cu o săptămână și ceva au fost câteva zvonuri în piață că totuși, doctorul Cîrstoiu începuse să evolueze în cifre mai bine decât se aștepta lumea. Se pare că n-a fost totuși o chestiune atât de atât de serioasă. (…) Ei s-au bazat în primul rând pe puterea celor două partide, care evident, este un factor extrem de important în orice proces electoral. Da, se pare că anumite semnale din piață, anumite evoluții, candidatura lui Piedone, chiar candidatura lui Nicușor Dan le-a dat de gândit și au hotărât să retragă, să retragă primul candidat cu care au intrat în cursă, probabil convinși că în final, forța celor două partide nu va fi suficientă să propulseze această candidatură”, a subliniat sociologul Darie Cristea.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: