Nicolae Negru, analist politic: „În R. Moldova se creează o rețea plătită de alegători care să voteze la comandă”

Foto: noi.md

 Nicolae Negru, jurnalist și analist politic din R. Moldova a vorbit pentru PS News despre influențele rusești  în viața politică a țării. Analistul a făcut o proiecție despre cum se vor derula lucrurile la referendumul și la alegerile prezidențiale din toamnă, din R. Moldova. El atrage atenția asupra creării unei rețele plătite de alegători. „Oamenii sunt săraci și desigur că o anumită sumă, de exemplu, (…) 250 RON, pentru unii cetățeni, contează”, subliniază politologul.

„Deși din afară nu se vede, Rusia promovează o politică foarte agresivă împotriva Republicii Moldova, mai cu seamă, împotriva Maiei Sandu .

Toate mesajele, toate falsurile pe care le enunțau împotriva lui Volodîmîr Zelenski acum, le repetă, în raport cu Maia Sandu, adică, încearcă să o „demonizeze” pe Maia Sandu.

S-a ajuns până la a spune, la televiziunea centrală a Rusiei, că la președinție (n.r. R. Moldova) s-ar consumat droguri ș.a.m.d. E pur și simplu monstruos până la ce grad de cinism, de sfidare al bunului simț, s-a ajuns! Se mai dezinformează oamenii, că guvernarea actuală ar fi o guvernare marionetă, că ascultă de comenzile Occidentului.

„Vechii KGB-iști s-au activat”

„În sate, mi se pare că a fost reactivată vechea rețea a KGB-ului cu infiltrații în toate instituțiile statului, în toate instituțiile publice. În sate, aveau oameni care denunțau pe cei care se manifestau (cum spuneau ei) împotriva puterii sovietice. Și acum, cred că vechii KGB-iști s-au activat și duc o politică împotriva Republicii Moldova, împotriva actualei guvernări dar și împotriva Uniunii Europene.

Pe de o parte încearcă să discrediteze Uniunea Europeană și pun accentul pe așa-zisele valori tradiționale: familia tradițională vis a vis de drepturi față de minoritățile sexuale.

Pe de altă parte spun că UE nu se deosebește mult de Rusia, adică că nu ar trebui să tindem noi spre Uniunea Europeană, dar să rămânem la mijloc, așa… nici cu unii, nici cu alții”.

Cum se vor derula lucrurile la referendum și la alegerile prezidențiale din toamna? Vor cântări greu aceste agresiuni psihologice? 

„Depinde și de instituțiile de stat. Se creează o rețea plătită de alegători care să voteze la comandă. Deci, pe bani”

„Oamenii sunt săraci și desigur că o anumită sumă, de exemplu, 1.000 lei, cam vreo 250 RON, pentru unii cetățeni contează.

Și dacă instituțiile statului nu reuși să blocheze intrarea banilor furați, banilor murdari, (chiar a acelui miliard furat de sistemul bancar, pe care acuma Ilan Șor îl folosește pentru cumpărare a voturilor în Republica Moldova), atunci desigur, putem să ne așteptăm la un rezultat prost.

Dar, în general sondajele ne arată că majoritatea cetățenilor sunt pro-europeni și mai cu seamă dacă luăm în calcul și pe cei plecați la muncă în în Europa, majoritatea va fi pentru integrarea europeană și pentru un președinte pro-european”.

 

Sursa foto: Elena Covalenco/DW


Reamintim că alegerile locale de anul trecut au arătat cât de fragilă e democrația moldoveană.

Potrivit unui articol din DW: „revanșa rusească ar fi cu atât mai dureroasă, cu cât după o serie de administrații pretins proeuropene, care s-au dovedit doar cleptocrate și trădătoare de interes național, există la Chișinău o guvernare cu adevărat pro-occidentală în frunte cu o șefă a statului, Maia Sandu, a cărei probitate și a cărei dedicație nu pot fi puse la îndoială”.

„PAS a reușit, în condiții dificile, să mențină țara pe linia de plutire – iată și acum, în plină criză energetică, oamenii vor primi al doilea an consecutiv compensații de la stat la căldură, curent electric și gaze –, dar a ratat un rezultat electoral care să-i dea încredere în perspectiva viitoarelor confruntări electorale și mai ales să securizeze integrarea europeană a Republicii Moldova.

E un semnal prost pentru cancelariile europene, un semnal prost pentru reforma justiției, un semnal prost pentru investitorii occidentali de care Moldova are nevoie ca de aer.

Sărăcia, dușmanul democrației

Rata prezenței la alegerile din 5 noiembrie 2023 a fost de 41,41% pe țară și 40,96% la Chișinău. Foarte slabă. O asemenea participare nu anunța nimic bun.

Succesul Maiei Sandu și al PAS la scrutinele precedente s-a datorat într-o proporție covârșitoare votului moldovenilor de peste hotare, „mai evoluați”, „mai europenizați”. Or, la alegerile locale votează doar populația din țară. Iar acești oameni, mai ales din spațiul rural, sunt în majoritatea lor săraci și totalmente dependenți de stat. Și pensionari. Guvernarea a mărit de la 1 octombrie indemnizațiile pentru anumite categorii de slujbași, dar i-a ignorat pe pensionari. Și dacă nu a dat guvernul, a dat penalul Șor, adică rușii. În pofida eforturilor depuse, n-au putut fi curmate fluxurile financiare ilegale, coruperea alegătorilor, or așa cum s-a mai remarcat, la o pensie de 2-3 mii de lei, o mită electorală de o mie de lei este un adaos substanțial la venit.

Sursa foto: Dmitrij Osmatesko/SNA/IMAGO

Răul va avea întotdeauna mai multă imaginație decât binele, mai ales când binele e miop și neputincios.

E imposibil să trăiești la Chișinău și în Moldova cu salarii de 5000, de 8000 de lei, în timp ce chiriile sunt de cel puțin 200 de euro (atât cât sunt și la București), și cu mâncare și medicamente mai scumpe decât în majoritatea țărilor europene dezvoltate”, scria DW.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: