Industria românească pare că își revine. Indicele PMI trece prima oară în zona de expansiune

Sursa: Freepik

Indicele BCR Purchasing Mangers Index (PMI) România al industriei manufacturiere a trecut de 50 de puncte în aprilie, în zona de expansiune, pentru prima dată de când este măsurat, pe fondul creșterii producției și comenzilor.

Datele sondajului realizat de S&P au fost mereu sub pragul de 50 de puncte de când a început să fie realizat, în iulie 2023. Începând cu februarie se observă însă o ameliorare a condițiilor de afaceri, iar în aprilie indicele a crescut la 51,5 puncte, de la 49,3 puncte în martie.

„Valoarea din această lună ar putea fi primul semn clar de revenire al industriei prelucrătoare din România, însă aceasta este de așteptat să fie neliniară. Sectorul industriei prelucrătoare din România a fost semnificativ afectat de episodul inflaționist din ultimii ani, iar datele Institutului Național de Statistică referitoare la producția din industria prelucrătoare arată o contracție de 2,0% în 2023 față de 2022. Indicele BCR PMI semnalează că o revenire ușoară ar putea avea loc începând din trimestrul doi, însă mai multe date sunt necesare pentru confirma acest scenariu”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

În aprilie, au crescut peste referința de 50 de puncte atât componenta de comenzi noi, cât și cea de producție, fiind principalele contribuții la trecerea indicelui în zona de expansiune.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: