Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl primește la Paris pe președintele Chinei, Xi Jinping

Sursa foto: X

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl primește în această dimineață la Paris pe președintele Chinei, Xi Jinping, aflat într-o vizită de stat de două zile, care marchează 60 de ani de relații diplomatice bilaterale. Potrivit coresponentei RRA, Emmanuel Macron nu va rata ocazia să îi ceară liderului chinez să-și folosească influența pentru a convinge Rusia să pună capăt războiului din Ucraina și să vină la masa negocierilor de pace.

Aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea membri ai comunității tibetane din Franța, s-au adunat ieri în capitală pentru a denunța politicile președintelui chinez în sprijinul lui Vladimir Putin, de amințarea Taiwanului și de reprimarea democrației din Hong Kong.

Sosit aseară la Paris împreună cu soția sa, președintele chinez, Xi Jinping, va fi primit de președintele Emmanuel Macron, după care vor participa la o reuniune trilaterală împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

După ceremonia militară cerută de protocolul unei vizite de stat, cei doi președinți vor avea după-amiază convorbiri tête-à-tête și în cadrul delegațiilor, consacrate războiului din Ucraina și situației din Orientul Mijlociu, dar și acțiunilor comune la nivelul planetei în lupta împotriva schimbărilor climatice și în sprijinul țărilor vulnerabile economic, precizează un comunicat al Președinției franceze.

Este de așteptat ca președintele Emmanuel Macron să reînnoiască apelul la adresa omologului său chinez de a convinge Rusia să pună capăt războiului și să participe la negocieri de pace, așa cum a făcut-o și anul trecut, cu ocazia vizitei sale la Beijing.

Mâine, cele două cupluri prezidențiale se vor deplasa în zona Pirineilor înalți, pentru ceea ce Palatul Élysée numește secvența personală, într-o atmosferă deschisă și amicală, a vizitei liderului chinez în Franța. Regiunea are o semnificație simbolică pentru președintele Macron, care și-a petrecut acolo vacanțele școlare în vizită la bunica maternă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: