Care este pragul maxim al sumelor cheltuite în campaniile electorale pentru europarlamentare și alegeri locale

Sursă foto: X

Sumele maxime prevăzute de lege care pot fi cheltuite într-o campanie electorală sunt astronomice pentru un român cu salariul minim. Doar dacă ar munci două vieți fară să cheltuiască nimic, ar ajunge la pragul imens care poate fi utilizat pentru a obține un post de europarlamentar.

Candidații la europarlamentare pot cheltui sume astronomice pentru a se promova în campania electorală, dar sumele sunt mai mici în cazul alegerilor locale.

Cu un salariu brut de 3.300 lei, un român ar trebui să muncească două vieți, echivalentul a 750 de salarii pentru a atinge suma permisă de lege pentru o campanie electorală la europarlamentare, potrivit Antena3.

Plafonul maxim de cheltuieli în campania pentru Parlamentul European este de 2.475.000 lei, adică aproape jumătate de milion de euro. Un român cu salariu minim ar putea câștiga această sumă în 62,5 ani de muncă.

Când vine vorba de locale, candidații la Primăria Capitalei au cel mai mare plafon de cheltuieli. Pentru a deveni primar în București, un candidat poate cheltui până la 132.000 euro, echivalentul a 200 de salarii minime, pe care un român de rând le-ar câștiga în 17 ani.

Sumele maxime ce pot fi cheltuite în campanie la locale:

  • 33.000 euro sau 50 de salarii minim pentru un primar al municipiului reședință de județ
  • 6.600 euro sau 10 salarii de bază minime brute pentru campanie de primar de municipiu
  • 4.620 euro sau 7 salarii pentru cine candidează la postul de primar de oraș
  • 3.300 euro sau 5 salarii de bază minime brute sau pentru campania electorală ce vizează un post de primar de comună

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: