După întâlnirea de marți, 07.05 a.c., cu președintele american, Joe Biden, la Casa Albă, Klaus Iohannis a declarat că este deschis discuțiilor ca România să ofere un sistem de apărare antiaeriană Patriot, Ucrainei. Politologul Radu Carp a explicat pentru PS News de ce nu este suficient doar sistemul Patriot, ci discuțiile ar trebui să se extindă și la muniție.
„Într-adevăr este mare nevoie de sisteme Patriot. E foarte posibil ca vizita lui Iohannis să se explice tocmai în acest context, pentru că am văzut recent că Spania și-a flexibilizat poziția și a declarat că va trimite un sistem Patriot în Ucraina.
România le-a achiziționat (n.r. sisteme Patriot) de la Statele Unite, dorește ceva în schimb, cel puțin temporar, până când va putea să fie livrat un alt sistem echivalent.
Înțeleg din declarația de presă că această chestiune se va discuta în CSAT și probabil că România va intra în categoria țărilor care vor ajută Ucraina și în acest fel.
„Este mare nevoie, de asemenea, și de muniție pentru aceste rachete Patriot”
„Dar, repet, discuțiile sunt încă la început. Este mare nevoie de apărare antiaeriană în Ucraina și este mare nevoie, de asemenea, și de muniție pentru aceste rachete Patriot. Despre acest aspect nu s-a discutat. Cel puțin, în declarațiile oficiale, nu am văzut să se fi făcut referire la așa ceva, pentru că și la acest acest capitol este o cantitate limitată, foarte limitată de muniție de rachete, pe care România o poate oferi Ucrainei.
Fără muniție, sistemele respective nu pot funcționa. Deci a fost o vizită în care ambele părți au spus ceea ce doresc, una de la cealaltă”.
Președintele Iohannis: „Este inacceptabil că România să rămână fără apărare antiaeriană”
„Și Biden a adus asta în discuție și am zis că sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că e inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană. Cred că vom găsi o soluție. E vorba doar de un singur sistem Patriot. Unul e funcțional, care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaționalizare și despre unul dintre acesta era vorba”, a mai spus Iohannis.
Șeful statului a mai explicat că „România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru apărare”.
„Sunt mulți aliați care sunt foarte departe chiar de 2%. În măsura în care tensiunile cresc, discuția se va relua și va fi nevoie și asta am spus-o și în discuția cu președintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu putem să facem față acestei situații”, a declarat Klaus Iohannis.
„Există și un interes din partea americană de a merge mai departe cu programul vizelor Waiver”
În ceea ce privește regimul vizelor Waiver, Radu Carp subliniază faptul că nu este o decizie politică, ci tehnică dar și că există un interes din partea americană de a merge mai departe în această direcție.
“Chiar și ambasadorul SUA la București a încurajat românii care îndeplinesc condițiile să aplice la acest program, pentru că nu este o decizie politică, ci depinde de numărul de vize care sunt respinse. Ori, dacă există un număr de vize admise într-un procent foarte mare, atunci și această problemă se rezolvă de la sine. Deci există și un interes din partea americană de a merge mai departe în această direcție”, a spus Carp.
Patriot este un sistem de rachete sol-aer (SAM), principalul de acest tip folosit de Armata Statelor Unite și de mai multe națiuni aliate. Este fabricat de antreprenorul american de apărare Raytheon și își derivă numele de la componenta radar a sistemului de arme. AN/MPQ-53 din centrul sistemului este cunoscut sub denumirea de „Radar de urmărire în fază pentru a intercepta pe țintă”. Acesta este un acronim inversat pentru PATRIOT.
Sistemele Patriot au fost vândute în Olanda, Polonia, Germania, Egipt, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Republica Chineză (Taiwan), Grecia, Spania, Emiratele Arabe Unite, Qatar și România.
Coreea de Sud a achiziționat mai multe sisteme Patriot second-hand din Germania, după misilele balistice lansate de Coreea de Nord în Marea Japoniei și au procedat la testarea nucleară subterană în 2006.
De asemenea, Iordania a achiziționat mai multe sisteme Patriot second-hand din Germania. Polonia găzduiește rotațiile de antrenament ale unei baterii de lansatoare Patriot din SUA.
Aceasta a început în orașul Morąg în mai 2010, dar ulterior a fost mutat mai departe de granița rusă la Toruń și Ustka din cauza obiecțiilor rusești.
La 4 decembrie 2012, NATO a autorizat desfășurarea de lansatoare de rachete Patriot în Turcia pentru a proteja țara împotriva rachetelor trase în războiul civil din Siria vecină.
Patriot a fost unul dintre primele sisteme tactice din Departamentul Apărării al SUA (DoD) care a folosit autonomie letală în luptă.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News