VIDEO INTERVIU cu Natalia Intotero. 20% din tinerii până în 35 de ani au consumat cel puțin o dată droguri

Foto PS News

 

Problema drogurilor a luat amploare în România. Acest flagel a ajuns să fie considerat, problemă de securitate națională. Potrivit sociologilor, consumul de droguri a devenit un fel de remediu la faptul că oamenii s-au însingurat, iar copiii, tinerii, adolescenții cred că, în grupurile de social media, sau consumând droguri, își găsesc alinare.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, a acordat un interviu pentru PS News în care a explicat de ce România are atât de multă nevoie de centre de adicție care, în prezent, există doar în cadrul societății civile.

„Cred că astfel de momente de a petrece mai mult timp în familie, părinți, copii, trebuie să fie cât mai dese, nu doar cu prilejul Sfintelor Sărbători.

E foarte importantă relația între părinți, copii pentru a susține această prevenție, consum droguri și altor forme de adicție. Noi tocmai am finalizat prima etapă a campaniei “Fără bariere”.  Am reușit, în cele peste 21 de județe ale țării, să ne întâlnim, cu peste 20.000 de tineri, părinți, bunici și la finalul acestei campanii, am atins acel obiectiv pe care ni l-am propus, de a veni în sprijinul celor care au nevoie.

Le-am făcut cunoscute numerele de urgență unde pot să sune în cazul în care se simt abuzați sau se simt forțați pentru a achiziționa droguri, respectiv numărul de urgență al copilului, 119, dar și numărul 0 800 500 333, numărul pentru prevenirea și scăpare a violenței domestice.

Și trebuie să știe orice tânăr, orice adult, că de fiecare dată când accesează aceste numere, statul român intervine rapid și ei primesc ajutor prin centrele pe care statul român le-a pus la dispoziție”.

Aceste centre, sunt suficiente, sunt bine echipate sau întotdeauna va fi nevoie de un buget mai mare pentru a le dezvolta, pentru ca ele să devină o prioritate?

„Centrele pentru sprijinul care se acordă imediat pentru cei care sunt supuși unei forme de hărțuire sau de violență, de intimidare, pentru consum de droguri, le avem în fiecare județ al țării. Au o capacitate ce face față, însă avem o problemă pentru centrele de adicție, acestea încă nu se găsesc din partea statului român.

Avem câteva centre pentru adicție care vin în sprijinul celor care au probleme, inclusiv a consumatorilor de droguri, dar acestea sunt făcute de societate civilă, mare parte făcute de mediul de afaceri și sunt contra cost”.

Și puteți să ne dați așa o sumă estimativă?

„Păi am vizitat un astfel de centru în județul Mureș, unde costurile pe persoană ajung undeva până în 4000-5.500 lei, pe lună. Atât ar trebui să plătească aparținătorii, părinții sau mă rog, adulții care vor ca să fie ajutați. (…). Și aici, am văzut o rată de succes între 80-85%, de recuperare a persoanelor care au suferit de dependență.

Desigur, fiecare persoană care suferă de o astfel de de dependență, pentru început, este nevoie să treacă printr-un program de terapie prin medicație. Și aici sunt necesare intervențiile în cadrul spitalelor de psihiatrie, făcute secții speciale pentru persoanele cu adicție.

Medicul psihiatru poate să ne spună cât trebuie să dureze acest tratament, apoi, este partea de recuperare efectivă care se face în aceste centre, iar procesul este de minim nouă luni pentru fete, un an și trei luni pentru băieți.

Persoanele care suferă de de aceste probleme veneau în secțiile de psihiatrie din cadrul spitalelor din județele țării. Dar, repet, nu este o soluție ca ei să rămână acolo pe termen lung, ci doar până când sunt scoși din sevraj. Partea de recuperare care trebuie să se facă prin consiliere psihologică, trebuie să se facă prin activități sportive, prin multe alte activități, să fie scoși din această zonă, efectiv să schimbe stilul de viață. Toate acestea trebuie făcute în centre specializate”.

Avem o cifră a consumatorilor sau a dependenților de droguri, oficial înregistrați la nivelul țării?

„O cifră cu exactitate nu poate fi dată pentru că această se modifică de la ora la alta, dar există un procent estimativ până în 20% din tinerii, până în 35 de ani, au consumat cel puțin o dată droguri. Acum întrebarea este câți n-au recunoscut”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: