VIDEO Iohannis primește „Oscarul politic”. Iulian Chifu: O reverență făcută, în primul rând, statului român

Sursa foto: presidency.ro

Analistul de politică externă şi securitate Iulian Chifu afirmă că în cazul premiului Distinguished International Leadership Award pe care președintele Klaus Iohannis îl va primi, miercuri, în Statele Unite ale Americii, vorbim „de o reverență făcută, în primul rând statului român”.

„Vorbim de o reverență făcută, în primul rând, statului român, președintelui Klaus Iohannis pentru cooperare, în special. Și aceasta este mențiunea făcută inclusiv la premiul primit în cooperarea transatlantică. Și aici trebuie să ne amintim că președintele României a fost primul șef de stat primit la nivelul Casei Albe în 2017, la în timpul președinției lui Donald Trump, când împreună, pe gazonul de la Casa Albă, au marcat momentul în care Donald Trump, dincolo de orice ambiguitate, a marcat respectarea articolului cinci al Alianței. Deci apărarea colectivă de către Statele Unite. Și știți că a fost o întreagă dezbatere și în campania sa electorală, și în primele luni ale mandatului său, referitor la această perspectivă, în special, sigur, legată de respectarea angajamentului de cheltuire a 2% din PIB pentru propria apărare de către fiecare stat membru.

Acela este un moment. Au fost nenumărate momente în care președintele României a reușit să facă această trecere sau punte, dacă doriți, între partenerul strategic american și partenerii europeni. De asemenea, nu trebuie uitat un alt lucru important, chiar cu această ocazie a fost marcat faptul că ambii președinți, și avem inclusiv declarația președintelui Biden în acest sens, se gândesc la aprofundarea parteneriatului strategic bilateral și acesta este un plus deosebit care marchează, într-adevăr, că relația bilaterală este la un nivel extrem de important, subliniat de ambii președinți și care are și perspective de a se dezvolta, mai ales prin prisma garanțiilor speciale și a prezenței americane pe care o avem la noi în țară”, a declarat Iulian Chifu, în direct la Puterea Știrilor.

Klaus Iohannis primește „Oscarul politic”

Președintele României va primi pe 8 mai premiul Distinguished International Leadership Awarddin partea Consiliului Atlantic, un think-tank american. Lista celor care au mai primit de-a lungul timpului acest premiu cuprinde nume sonore.

Iohannis va primi acest premiu, pentru „cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”, potrivit organizatorilor.

Printre laureaţii ediţiilor anterioare se numără foştii preşedinţi americani George W. Bush, Bill. Clinton, George H.W. Bush şi vicepreşedintele pe atunci Joe Biden, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fostul șef al CE, José Manuel Barroso, Hillary Clinton, actualii şi foştii directori generali ai Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva şi Christine Lagarde, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala; secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul premier britanic Tony Blair, foștii secretari de stat americani Colin Powell și Henry Kissinger.

La categoria artiști printre laureați se numără Dua Lipa, Lionel Richie, Bono (U2), Placido Domingo, Gloria Estefan şi soprana americană Renee Fleming.

Consiliul Atlantic, creat în 1961, este o organizaţie non-profit, scutită de impozite, ai cărei angajaţi trebuie să menţină standarde înalte de integritate personală şi profesională, deschidere şi onestitate în comunicările şi relaţiile dintre ei, cu alte organizaţii, cu oficialii guvernamentali, cu mass-media şi cu publicul.

Începând din 1996, Consiliul recunoaşte lideri internaţionali de marcă prin intermediul galei sale anuale de premiere.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: