Nicușor Dan și dezvoltatorii imobiliari: Delta Văcărești este invadată de blocuri

Nicușor Dan, sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Nicușor Dan declară că este în luptă cu „mafia imobiliară”, dar în timpul mandatului său au fost ridicate mai multe blocuri lângă Delta Văcărești. Primarul capitalei a transformat parcul natural într-o atracție pentru dezvoltatorii imobiliari care se întrec în ansambluri rezidențiale. Parcul Natural Delta Văcărești a devenit una dintre cele mai importante zone pentru dezvoltatori. În același timp, alte proiecte imobiliare sunt blocate fără motiv de Nicușor Dan și oamenii nu se pot muta în case deoarece primarul refuză eliberarea documentelor.

Dezastrul ecologic din Delta Văcărești

Primăria București a preluat Parcul Național Delta Văcărești în 2021, când Nicușor Dan controla instituția. Primarul anunța că, în ianuarie 2022, trebuiau să înceapă lucrările pentru: reabilitarea și punerea în siguranță a punctelor de acces, igienizarea și ecologizarea, asigurarea patrulării și a monitorizării ariei, expertiza cu privire la restabilirea echilibrului ecologic al apei și cadastrul celor 183 de hectare ale parcului.

După 3 ani de la acele declarații, primarul Nicușor Dan nu a făcut nimic din toate acestea. În aprilie 2024, primarul invita cetățenii la o acțiune de ecologizare a Deltei Văcărești, deși el se angajase în 2021 că va face acest lucru.

„Administrația Parcul Natural Văcărești va pune la dispoziție tot ce este nevoie pentru ecologizare: mănuși, clești, dezinfectanți, apă”, spune Nicușor Dan, în 2024.

Adică ceea ce trebuiau să facă angajații plătiți de Primăria București, au făcut voluntarii racolați de primar. Acțiunea avea doar scop electoral. Dacă nu era campanie electorală în 2024, primarul nu ar fi organizat ecologizarea Deltei Văcărești. 3 ani în care a dormit și a lăsat gunoaiele peste tot în parc.

Tot în 2021, Nicușor Dan promitea că Delta Văcărești va fi un spațiu „fără clădiri” și restaurante. Dar realitatea din București îl contrazice și clădirile se ridică rapid în jurul deltei.

„Va fi un spațiu pentru pasionații de natură, de lacuri, plante și păsări – fără clădiri, terase sau spații de distracție”, promitea primarul, în 2021.

Dezvoltatorii imobiliari pun stăpânire pe Delta Văcărești

În ultimii 4 ani, de când Nicușor Dan e primarul capitalei, dezvoltatorii imobiliari au pus stăpânire pe zona Deltei Văcărești. În loc să protejeze Delta și să o lase parc natural, primarul Nicușor Dan o transformă în atracție pentru milionarii care ridică blocuri.

Lângă Delta Văcărești, în 2021, s-a construit ansamblul rezidențial Delta City, care conține 3 clădiri, fiecare cu câte 10 etaje. În total, sunt 333 de apartamente în acest cartier rezidențial lipit de Delta Văcărești.

Nicușor Dan a blocat PUZ-urile sectoarelor din capitală, dar nu a avut o problemă cu acest cartier rezidențial. Delta City a fost construit după ce primăria condusă de Nicușor i-a dat autorizație de construire.

În 2022, Robertino Georgescu anunța că va construi un alt ansamblu rezidențial, chiar între Delta City și Asmita Gardens. Robertino Georgescu s-a asociat cu Marius Bușu pentru a pregăti un proiect cu 1.000 de apartamente lângă Delta Văcărești. Proiectul a fost preluat de la Marioara Micșunescu, celebră în capitală pentru afacerile imobiliare.

Robertino Georgescu este un dezvoltator imobiliar foarte controversat. Omul de afaceri a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru că a infectat apa din București. Georgescu a construit, în urmă cu mai mulți ani, un alt ansamblu rezidențial, iar acolo a legat sistemul de canalizare la rețeaua de apă din capitală. Acest lucru demonstrează că nu are niciun respect pentru mediul înconjurător, iar Delta Văcărești este pusă în pericol de dezvoltatorii imobiliari din mandatul lui Nicușor Dan.

Robertino Georgescu a fost implicat și în scandalul unui focar de Covid-19. În 2021, s-a descoperit că peste 100 de muncitori indieni, care lucrau pe șantierul său, aveau Covid-19 și au fost ținuți în condiții inumane. Georgescu și partenerul său de afaceri, Dan Drăgulin, exploatau muncitorii de pe șantier, uneori refuzând chiar să-i plătească. Potrivit unor informații de pe mai multe site-uri, Robertino Georgescu ar avea legături cu criminaltiatea organizată din București, fiind conectat la clanul Sportivilor.

În 2023, fondul american de investiții Bucharest Properties REIT anunța că vrea să construiască un alt ansamblu rezidențial în zona Delta Văcărești. Americanii vor să ridice 160 de apartamente, iar investiția inițială va pleca de la 10 milioane de euro.

Lângă Delta Văcărești a apărut și ansamblul rezidențial Echo Tineretului, chiar lângă Asmita Gardens. Echo Tineretului are peste 100 de apartamente și vrea să se extindă în următorii ani. Proprietarul acestui proiect este Vasile Dănescu, un om de afaceri din Argeș, care a cumpărat terenul tot de la Marioara Micșunescu.

Nicușor Dan, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Minciunile lui Nicușor Dan

Într-o declarație din urmă cu o săptămână, Nicușor Dan mințea că în București nu s-au ridicat noi blocuri, deși situația din Delta Văcărești îl contrazice.

„S-au supraînălţat case, s-au făcut reparaţii interioare, s-au construit pe spaţii libere construcţii. În fine. Noi, repet, reglementăm doar zona centrală a oraşului, zona istorică, 7% din teritoriu şi nu prea sunt blocuri, adică trebuie să te încadrezi evident în specificul zonei”, a declarat Nicușor Dan.

În ultimii 4 ani, lângă Delta Văcărești au apărut noile blocuri Delta City și Echo Tineretului. Nicușor Dan minte pentru a ascunde faptul că acordă autorizațiile de construire doar cui vrea el. Nu folosește criterii obiective, ci ia deciziile pe baza unor interese politice. În timp ce se ridică noi blocuri lângă Delta Văcărești, primarul ignoră alte proiecte imobiliare din București. Mulți dezvoltatori sunt refuzați fără motiv și rămân cu șantierele blocate din cauza edilului. Mulți oameni nu se pot muta în noile case construite deoarece primarul refuză să elibereze documentele necesare.

Nicușor Dan mai minte și atunci când spune că a contestat în instanță autorizațiile „nelegale” emise de administrația precedentă. Primarul capitalei a ajuns în situația de a contesta în instanță autorizații de construire pe care le-a emis chiar primarul USR din Sectorul 2. USR îl susține la Primăria București, dar Nicușor complică viața primarului USR. Nicușor Dan a dat în judecată, în 2023, Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari și persoane juridice pentru a cere ridicarea autorizațiilor de construire emise în perioada septembrie-noiembrie 2022, când PUZ Sector 2 era suspendat.

Primarul capitalei a pierdut în această cauză chiar în aprilie 2024. Judecătorii au dat câștig de cauză dezvoltatorilor imobiliari, după ce au decis că au toate documentele legale. Nicușor Dan încearcă să spună că a blocat construcții ilegale, însă în realitate doar a contestat fără motiv anumite proiecte și apoi a pierdut procesele, deoarece judecătorii nu au găsit nimic ilegal.

Nicușor Dan demonstrează că dă autorizații de construire, însă doar acolo unde vrea el, în funcție de interesele pe care le au oamenii din jurul său. Primarul spune, de multe ori, că blochează anumite proiecte pentru a proteja spațiul verde din capitală, chiar dacă nu are această preocupare și atunci când vine vorba de spațiul verde de lângă Delta Văcărești.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: