VIDEO Gabriel Andronache, PNL: Banii din chiriile instituțiilor de cultură ar putea rămâne în propriile visterii

Foto: PS News

Instituțiile culturale ar putea ca, în urma închirierii spațiilor clădirilor unde își desfășoară activitatea, să păstreze banii și să îi reinvestească în proiecte proprii.

PLX 817/2023 este un proiect legislativ al deputailor PNL, prin care venitul rezultat din închirierea bunurilor imobile aflate în administrarea Ministerului Culturii ar putea să rămână la instituțiile culturale.

Deputatul PNL Gabriel Andronache, a explicat, pentru PS News, care sunt motivele acestui proiect legislativ și condițiile pe care trebuie să le respecte instituțiile.

„Este o propunere legislativă inițiată de doamna ministru Raluca Turcan, împreună cu noi, colegii dânsei din grupul parlamentar PNL. El vizează crearea posibilității, prin lege, ca instituțiile de cultură să utilizeze o parte a veniturilor pe care le încasează din închirierea de spații pentru activitățile proprii.

Reprezintă o modalitate prin care legiuitorul pune la dispoziția acestor instituții, importante pentru fiecare comunitate în parte, fonduri pentru a-și optimiza și îmbunătăți activitatea în materie culturală.

Sunt foarte multe situații în care instituțiile din zona de cultură închiriază spațiile pentru diverse activități care sunt conexe activității de cultură.

Aceste fonduri, în prezent, se duc toate, fie în bugetul local, dacă vorbim despre instituții de nivel local,  fie în bugetul de stat, dacă vorbim despre instituții care sunt subordonate ministerului.

În situația aceasta, ca urmare a proiectului nostru, o serie de sume din cele pe care le încasează vor rămâne la dispoziția instituțiilor de cultură pentru a-și îmbunătăți activitatea: fie pentru a investi în noi spectacole, fie pentru a le utiliza în vederea îmbunătățirii spațiilor în care își desfășoară activitățile(…).

Ceea ce facem noi acum este să intervenim pe modul în care se utilizează fondurile obținute în urma închirierii”, a spus deputatul PNL, Gabriel Andronache.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea cu un nou alineat a art.333 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în sensul instituirii unei excepții de la prevederile alin.(3) și (4) ale aceluiași articol, excepție potrivit căreia Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia să aibă dreptul să închirieze bunurile imobile proprietate publică a statului și să încaseze din chirie o cotă-parte de 50%, stabilită, după caz, prin hotărâre a Guvernului.

Inițiatorii liberali ai proiectului legislativ sunt: Andronache Gabriel, Gheorghiu Bogdan, Ştirbu Gigel-Sorinel, Turcan Raluca.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: