VIDEO „Va fi luptă strânsă la Sectorul 1”. Cât de mare este interesul românilor pentru primele alegeri

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

La Sectorul 1 va fi o luptă strânsă între George Tuță și Clotilde Armand, este de părere sociologul Vladimir Ionaș, director Avangarde. Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul a explicat că, totuși, lupta de la Sectorul 1 este asemănătoare cu cea pentru Primăria Capitalei, în sensul că actualul primar are șanse mari să rămână în funcție dat fiind faptul că există o plajă mare de contracandidați.

„Eu dacă aș fi în echipa de campanie a domnului Tuță, nu l-aș considera favorit. Diferența este mai mică decât marja de eroare, deci poate fi mâine un nou top, cu ierarhia schimbată, cu doamna Clotilde pe primul loc. Va fi o luptă extrem de strânsă între cei doi și acest lucru este datorat în primul rând celorlalți candidați, domnului Negoiță, doamnei Bruynseels, inclusiv domnului Tudorache, pentru că domnul Tudorache ia voturi mai degrabă de la un posibil candidat susținut de PSD, decât să le ia de la doamna Armand. Deci de la domnul Tuță.

Toate aceste candidaturi fac ca lupta pentru locul 1 să fie una extrem, extrem de strânsă. E de așteptat exact ce se întâmplă și la Primăria Capitalei, în momentul în care ai un primar în funcție cu un nivel de susținere în jurul a 30 de procente din locuitorii acelei unități administrativ-teritoriale, dacă pe celelalte 70 de procente se bat un număr mare de candidați, este o șansă foarte mare pentru primarul în funcție să rămână în acea poziție. Acest lucru se întâmplă și la Primăria Capitalei. Acest lucru se întâmplă și la Sectorul 1”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, la Puterea Știrilor.

Cât de mare este interesul românilor pentru primele alegeri

„Interesul pentru pentru primele alegeri, cele locale și europarlamentare, nu este mult mai crescut. Este la nivelul acela pe care îl știm. S-a și creat această percepție că alegerile europarlamentare nu reprezintă niște alegeri extrem de importante. Să nu uităm că la ultimele două tururi de alegeri europarlamentare prezența a fost peste cea de la locale, deci probabil vom avea o prezență în media ultimelor alegeri, să zic până în 50%.

Dar din nou, aici e un mare semn de întrebare, pentru că dacă vorbim de prezență, noi, în momentul în care o estimăm în sondajele de opinie, ne raportăm la populația totală a României pe care o dă INS-ul. Dar să nu uităm că, noi, în interiorul granițelor, suntem mult mai puțini,  iar la alegerile locale vor vota doar cei care se vor se află pe teritoriul secției de care aparțin. Din nou, aici duce cumva la o scădere a prezenței, pentru că oamenii, dacă sunt plecați din localitate, mai ales că e o duminică de vară, nu vor putea vota. Vor putea vota doar la cele europarlamentare”, a explicat directorul Avangarde.

SONDAJ Sectorul 1: liberalul George Tuță, pe primul loc în opțiunea românilor

 

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde în perioada 7 – 11 mai, liberalul George Tuță o depășește pe Clotilde Armand în cursa pentru Primăria Sectorului 1.

Astfel, candidatul comun susținut de PSD și PNL la sectorul 1, George Tuță, ar obține 34%, Clotilde Armand (USR) 32%, Liviu Negoiță (PUSL) 15%, Ramona Ioana Bruynseels (AUR) 12%, Daniel Tudorache (independent) 4%.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 7 – 11 mai, prin metoda face-to-face, pe 1150 de subiecți cu o marjă de eroare de 2, 9%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: