Prezent în studioul Puterea Știrilor, Silviu Feroiu, consilier local al Sectorului 2 al Capitalei și candidat PNL la Consiliul General al Municipiului București, a vorbit despre modul în care se derulează contractele sub administrația actualului primar.
„Există un celebru caz de care am luat act în Consiliul Local și bineînțeles că am avut un mic război și public cu domnul Mihaiu, atunci când prin POR am atras vreo 100 de milioane și domnul Radu Mihaiu a hotărât să ia de vreo 60 de milioane niște gunoire pentru mașini de gunoi pentru gunoiul selectiv. Bineînțeles că aceste mașini de gunoi selectiv la ora actuală sunt stocate pentru că nu pot fi date în comodat salubrizatorului de nicio culoare până când n-o să avem un contract cu un viitor salubrizator, practic contractul de licitație în salubrizare nu este încheiat, ne-a fost anulat în instanță de bun ce a fost și atunci trebuie să reluăm de la zero. Bineînțeles, domnul Mihaiu va spune că din cauza Guvernului, dar de buni ce au fost… În calitatea mea de consilier local, am cerut contractul, mi s-a pus în vedere cu tot GDPR-ul să nu-l fac public ș.a.m.d. dar nu știu de ce n-aș putea să-l fac public, din punctul meu de vedere și m-am uitat pe niște prestări de servicii publice, bineînțeles, pe caietul de sarcini și m-am uitat pe datele tehnice. Gândiți-vă așa: o gunoieră sau o mașină de aceea trebuia să aibă fix 3mm la anumite componente. Trebuia să aibă un sistem, denumire cum se cheamă acel sistem… Nu scrie între… și între… cum se face într-un caiet de sarcini sau cu toleranță sau echivalent sistem. Nu. Aceasta a fost o dedicație, pe mulți bani, dată unei anumite firme cu mult înainte negociate. Nu se putea încadra decât un singur om care s-a și încadrat, ca dovadă”, a afirmat consilierul.
Acesta a adăugat că, întrebat cum este posibil să avem acel caiet de sarcini, primarul Sectorului 2 a replicat că nu este atribuția sa ci a unui departament specializat. Mai mult, acuzat că nu a luat măsuri prin sancționarea angajaților care au elaborat caietul de sarcini, Radu Mihaiu, afirmă Silviu Feroiu, a spus că este mulțumit de munca acestora și că lucrurile merg mai departe. La întrebarea dacă a cerut public o investigație din partea instituțiilor abilitate, consilierul spune că nu a făcut acest lucru, întrucât, fiind o informație publică, oricine poate cere o anchetă în acest sens.
„De obicei nu apelez la acest lucru, dar fiind o sursă publică, orice fel de instituție poate să deschidă o investigație fără niciun fel de problemă, că este vorba de Parchetul European, ținând cont că este (vorba despre) fonduri europene, că este DNA, este sursă publică, ceea ce eu am spus și acuzația făcută poate să o ia ca sursă publică și să o deschidă în rem în fapt asupra acestui aspect și să facă niște cercetări, să vedem dacă acolo au fost ilegalități sau un consilier local vorbește mult prea mult și face acuze doar din punct de vedere politic, ceea ce nu cred că sunt eu această persoană.
În ce privește situația actuală a acestor mașini pentru gunoi selectiv, Silviu Feroiu arată că acestea se află acum undeva pe un teren al ANP-ului, în așteptarea viitorului contract.
„Ministerul Fondurilor Europene a spus așa: mașinile puteți să le dați în comodat la viitorul salubrizator, nu la actualul subrizator, după ce se va încheia un contract de achiziție publică pe salubritate. Practic, Primăria Sectorului 2 pierde bani. Aceste mașini creează prejudiciu. Pază, depozitare, nu pot să vă spun exact. N-am făcut un calcul. (…) Și, gândiți-vă, că au o uzură, pentru că o mașină care nu funcționează, care stă pe loc, se degradează. Nu este ca una care circulă, una care circulă o perioadă de timp, un an, 2 ani de zile, credeți-mă, este mai bună decât o mașină care e stocată și stă pe loc”, a explicat Silviu Feroiu, candidat PNL la Consiliul General al Municipiului București.
Acesta a arătat în continuare că situația mașinilor de gunoi nu este un caz izolat.
„Domnul Mihaiu probabil are o problemă, același lucru l-a făcut și cu pubelele. Tot din acest proiect a luat niște pubele pentru gunoi selectiv. N-a vrut să facă nici ca domnul Negoiță, nici ca domnul Ciprian Ciucu, care a făcut pubele îngropate în aceleași fonduri, astfel încât să poată fi cântărite, ceva… Au luat niște pubele multe, foarte multe pe care le-a dat la asociațiile de proprietari, cu mențiunea că, eu am spus și în consiliu actualul Salubrizator nu poate să le atingă, poate să ia doar sacii din pubele, dacă se degradează, pentru că este dat într-un comodat, se degradează, se sparge o pubelă, Asociația de proprietari va plăti pentru că nu sunt pubelele lor. Sunt pubele luate pe fonduri europene, dar așa știe domnul Mihaiu să facă administrație”, a subliniat Silviu Feroiu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News