BNR reconfirmă: prin plafonare, PSD a adus inflația de la două cifre la sub 6%

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Plafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de bază și la energie de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu a fost principala măsură care a dus la scăderea inflației, arată cel mai nou raport al BNR, publicat la 13 mai. Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, inflația a scăzut la 5,9% în luna aprilie.

Conform datelor, scăderea inflației a fost determinată în primul trimestru 2024 de măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază, de corecții ale prețurilor mărfurilor agroalimentare, precum și de dinamica în scădere a prețurilor importurilor, arată BNR.

În plus, cele mai recente analize indică o creștere semnificativă a economiei în prima parte a anului 2024 în raport cu trimestrul IV al anului trecut, creșterea producției industriale și o îmbunătățire a consumului privat.

Ținerea sub control a prețurilor la alimente și energie, baza pentru scăderea inflației

În lipsa măsurilor de plafonare introduse de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, rata inflației ar fi continuat să aibă, așa cum s-a întâmplat în 2022 și în prima jumătate a anului trecut, două cifre, și nu una, ca în prezent.

Atât rapoartele BNR, cât și datele INS confirmă politica economică a PSD de intervenție prin plafonare pe două componente ce contribuie cu circa 80% la determinarea ratei generale a inflației: alimentele și energia. Guvernul PSD a ajutat românii să țină sub control cele mai importante cheltuieli din bugetul unei familii.

BNR susține, ca și în rapoartele precedente din august și noiembrie 2023 și februarie anul acesta, faptul că politicile PSD pentru protejarea românilor au fost soluția potrivită prin care inflația a fost redusă. Economia românească a înregistrat o creștere sustenabil, în timp ce o mare parte dintre țările europene traversează o perioadă dificilă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: