Iohannis a promulgat legea care oferă ajutor de stat pentru activitatea crescătorilor din sectorul suin şi avicol

porci
Sursa foto: Depeche veterinaire

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele suin şi avicol, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Schema de ajutor este valabilă până finalul lunii iunie a.c. pentru a compensa parţial pierderile generate de creşterea preţurilor la furaje, energie electrică, gaze naturale şi alţi factori de producţie.

Actul normativ are ca obiect de reglementare, potrivit Notei de fundamentare a OG 12/2024, stabilirea cadrului legal în vederea instituirii unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol, pentru perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la data de 30 iunie 2024, prin acordarea unui ajutor de stat, în scopul compensării parţiale a pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, energie electrică, gaze naturale şi alţi factori de producţie în perioada menţionată anterior.

„Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 141.360,8 mii lei, echivalentul sumei de 28,7 milioane euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024, în cadrul capitolului 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare», titlul 40 «Subvenţii», articolul 40.15 «Sprijinirea producătorilor agricoli»”, conform legii promulgate de către şeful statului.

Potrivit sursei citate, „valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 181.624,3 mii lei, echivalentul sumei de 36,8 milioane euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024, în cadrul capitolului 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare», titlul 40 «Subvenţii», articolul 40.15 «Sprijinirea producătorilor agricoli»”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: