VIDEO Robert Fico, împușcat. Amb. Elveției la București: „În Europa va trebui să ne zbatem pentru a fi în siguranță”

Sursă foto: X

 

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în orașul Handlova, unde avea loc o ședință de guvern. Vestea a șocat întreaga lume.

Diplomați din întreaga Europă, aflați la București pentru „Forumul Global al Democraţiei” unde este dezbătut însuși conceptul de „încredere în democraţie”, au fost profund afectați de acest act violent.

Printre invitați, E.S. Ambasadorul Confederației Elvețiene la București, Massimo Baggi a declarat pentru PS News că, orice act de violență, este o veriga slabă a democrației.

„Această veste mă întristează.De fiecare dată când există acte de violență într-un context democratic este o slăbiciune pentru sistem. Deci, cred cu fermitate că trebuie să condamnăm actele de violență de fiecare dată când sunt dezbateri”, a spus Massimo Baggi.

Întrebat dacă există riscul ca violența să ia amploare având în vedere contextul războaielor, extremismului etc, E.S. Massimo Baggi crede că Europa va trebui să se „bată” pentru se proteja.

„Din păcate, vedeam aceste acte de violență în alte părți ale lumii. Am o carieră internațională. Am fost în lumea întreagă timp de mulți ani și am întâlnit adesea aceste acte de violență. Este adevărat că în Europa credeam că suntem „la adăpost” dar, din păcate, de acum, va trebui să ne batem pentru a rămâne la acest „adăpost”, a declarat Ambasadorul Confederației Elvețiene la București.

Premierul slovac Robert Fico se află în stare critică după ce a fost împuşcat miercuri în plină stradă după o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova, potrivit unui mesaj postat pe contul său oficial de Facebook, relatează agenţia EFE.

„A fost împuşcat de mai multe ori şi în prezent viaţa sa este în pericol”, precizează acest mesaj, adăugând că Fico a fost transportat la spitalul din Handlova, de unde a fost preluat de un elicopter către un spital din oraşul Banská Bystrica, la circa 65 de kilometri de Handlova.

„El este acum transportat cu elicopterul la Banska Bystrica, întrucât ar dura prea mult timp până la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenţii urgente”, precizează guvernul slovac.

Robert Fico a suferit răni la abdomen, picioare şi braţe, potrivit cotidianului Denník N. El a fost împuşcat după ce a ieşit din Casa de Cultură a oraşului Handlova, unde se desfăşurase o şedinţă de guvern. Fico saluta un mic grup de cetăţeni adunaţi acolo, dintre care unul purta o pancartă antiguvernamentală, moment în care s-a tras asupra lui.

Un suspect în vârstă de 71 de ani a fost arestat la faţa locului, potrivit presei locale. Acesta a tras patru sau cinci focuri de armă asupra premierului.

Un mesaj a fost postat în jurul orei 17:00 pe pagina de Facebook a lui Robert Fico: „R. Fico a fost asasinat astăzi. Acesta a fost împuşcat de mai multe ori şi în prezent viaţa îi este pusă în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenţii acute. Următoarele ore vor fi decisive”.

Preşedintele Senatului şi liderul PNL Nicolae Ciucă a precizat că acte de violenţă precum tentativa de asasinat împotriva premierului slovac Robert Fico nu îşi au locul într-o democraţie.

„Condamn ferm tentativa de asasinat raportată asupra premierului slovac Robert Fico. Aceste acte de violenţă nu îşi au locul într-o democraţie. Aşteptăm mai multe detalii despre incident şi avem încredere că autorităţile vor efectua o anchetă amănunţită”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe reţeaua X, fostă Twitter.

Premierul slovac Robert Fico a fost rănit într-un atac armat, în urma unei şedinţe de Guvern, miercuri, potrivit agenţiei TASR, relatează Reuters.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri că este şocat să afle de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat şi că îi doreşte însănătoşire completă şi rapidă. Şeful statului condamnă cu fermitate astfel de acte extremiste care ameninţă valorile noastre europene fundamentale.

”Şocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă”, a scris preşedintele Iohannis pe platforma X.

”Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”, mai spune preşedintele în mesaj.

Premierul slovac Robert Fico a fost rănit într-un atac armat, în urma unei şedinţe de Guvern, miercuri, potrivit agenţiei TASR, relatează Reuters.

Fico a fost nimerit de cel puțin două gloanțe, potrivit presei slovace. Ministerul de Interne a confirmat că a fost vorba despre o tentativă de asasinat.

Fico urma să participe la o ședință de guvern, la un centru cultural din Handlova. Un reporter al publicației Denník N a relatat că a auzit mai multe focuri de armă și i-a văzut pe ofițerii de securitate ridicându-l de pe jos pe Fico și băgându-l într-o mașină.

Potrivit martorilor de la fața locului, Fico a mers să-i salute pe oamenii aflați în fața centrului cultural, care îl așteptau, când s-au auzit mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Presupusul atacator a fost reținut de poliție. Poliția a izolat zona, căminul cultural în fața căruia a avut loc reuniunea a fost evacuat.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: