VIDEO Premierul Slovaciei, împușcat. „Acest atentat reprezintă sfârșitul democrației”

Sursa foto: X / Robert Fico

 

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în orașul Handlova, unde avea loc o ședință de guvern. Premierul este în stare critică, supus unei intervenţii chirurgicale. Vestea că un atacator l-a împuşcat pe Fico de cinci ori, în timp ce pleca de la o şedinţă a cabinetului, a șocat întreaga lume.

Diplomați din întreaga Europă, aflați la București pentru „Forumul Global al Democraţiei” unde este dezbătut însuși conceptul de „încredere în democraţie”, au fost profund afectați de acest act violent.

Printre invitați, Andreas Zivy, președinte al Fundației „Democrația Elvețiană” a declarat pentru PS News:

„Violența, în politică, nu își are locul (..). Știți că asasinatul lui (n.r. Robert Fico) are două explicații posibile. Nu sunt specialist în politică slovacă, știu doar ceea ce se scrie în presă. Pe de o parte, domnul Fico are de-a face cu o lume nu prea serioasă…cu mafioți. Iar pe de altă parte el s-a lansat într-un program autoritar. Deci e foarte posibil să fi provocat o opoziție furioasă”, afirmă elvețianul Andreas Zivy.

Întrebat dacă Robert Fico ar putea fi situat în segmentul extremiștilor, Zivy a răspuns: „mai degrabă (ne)liberal”.

„El îl admira pe Viktor Orban și a încercat să facă același lucru în Slovacia, același lucru ca Orban în Ungaria. Desigur, asta nu justifică un omor (…). Acest atentat reprezintă sfârșitul democrației, ” a conchis președinte al Fundației „Democrația Elvețiană”.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și transportat la spital. Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, potrivit postului de televiziune de știri TA3. Un suspect a fost reținut, a precizat sursa citată.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: