Comisia Europeană investeşte peste un miliard de euro în 54 proiecte industriale ambiţioase în domeniul apărării

Sursa foto: Pexels

Comisia Europeană a anunţat joi rezultatele cererilor de propuneri din 2023 din cadrul Fondului european de apărare (FEA), în valoare de 1,031 de miliarde de euro sub formă de finanţare din partea UE, pentru a sprijini 54 de proiecte europene comune restante de cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Proiectele selectate vor sprijini excelenţa tehnologică într-o gamă largă de capabilităţi de apărare în domenii critice, inclusiv apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană şi navală, protecţia activelor spaţiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică şi nucleară. Acestea vor contribui la priorităţile UE în materie de capabilităţi, cum ar fi o mai bună conştientizare a situaţiei pentru a asigura accesul la spaţiu, precum şi la tehnologiile pentru un viitor tanc principal de luptă.

De asemenea, proiectele vor sprijini transportul aerian strategic de mărfuri de dimensiuni mari, care este o capabilitate de bază pentru sprijinirea rapidă a misiunilor din întreaga lume. În domeniul capabilităţilor terestre, pe baza rezultatelor dezvoltate în cadrul Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, proiectul SRB2 se va îmbunătăţi în ceea ce priveşte un nou sistem de suspensie pentru vehiculele blindate grele. EDC2 va avea ca rezultat un prototip al corvetei europene de patrulare, pe baza unui proiect iniţial elaborat în cadrul cererilor FED din 2021. Proiectul de cercetare TALOS-TWO, cu 19 de participanţi din 8 de ţări, va promova excelenţa europeană în domeniul armelor energetice dirijate cu laser.

În cadrul schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS) din programul FEA, IMM-urile, întreprinderile nou-înfiinţate şi întreprinderile nou intrate în sectorul apărării au profitat de o serie de oportunităţi oferite în runda de finanţare a FEA din 2023. Pentru prima dată, patru proiecte vor sprijini transferul inovării civile către apărare. În plus, proiectul major va combina dezvoltarea tehnologică cu un sprijin tehnic şi financiar pe termen scurt pentru până la 60 de întreprinderi nou-înfiinţate şi IMM-uri în faza de punere în aplicare, oferindu-le un acces mai simplu şi mai uşor la program.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: