Știri din capitalele Europei, 17 mai

UNIUNEA EUROPEANĂ

Majoritatea membrilor Uniunii Europene solicită mai multe acorduri cu țările din care migranții pleacă sau pe unde trec pentru a ajunge în Europa, afirmând că blocul comunitar trebuie să gândească într-un mod diferit pentru a combate migrația neregulamentară în cele 27 de state membre, potrivit The Associated Press.

Apelul celor 15 țări membre, printre care și România, a fost lansat într-o scrisoare publicată joi, la o zi după ce UE a adoptat o măsură de actualizare a legilor sale învechite privind azilul, dar care nu va intra în vigoare decât peste doi ani și care va funcționa doar dacă toate țările membre vor pune în aplicare toate prevederile acesteia. În scrisoare se precizează că blocul comunitar ar trebui să stimuleze „parteneriatele cu țările cheie, în special de-a lungul rutelor de migrație, schimbând accentul de la gestionarea migrației ilegale în Europa la sprijinirea refugiaților, precum și a comunităților gazdă din regiunile de origine”.

 

MADRID

Potrivit ultimelor estimări furnizate de sindicatul agricol spaniol COAG, în sezonul 2023-2024, aproximativ 400.000 de tone de lămâi nu vor putea fi vândute și vor fi aruncate la gunoi – aproximativ 27% din producția planificată. Pierderile cauzate de această risipă masivă sunt estimate la 120 de milioane de euro. Fermierii spanioli au pus problema pe seama mai multor factori: lămâile care intră în Uniunea Europeană din Turcia, Egipt, Argentina și Africa de Sud; fondurile de investiții care modifică piața; supermarketurile care doresc doar fructe perfecte din punct de vedere estetic; creșterea numărului de dăunători; adversitățile climatice. Cu toate acestea, unele persoane din sector recunosc deschis că principalul motiv al dezastrului este creșterea disproporționată a numărului de hectare cultivate cu lămâi pe coasta mediteraneană a Spaniei, potrivit EL PAIS.

„Producția a scăpat de sub control. Datele vorbesc foarte clar. Suprafața de cultivare a trecut de la 36.000 de hectare în urmă cu opt ani la aproape 53.000 de hectare în prezent”, spune José Antonio García, directorul Ailimpo, care reprezintă producătorii, cooperativele, exportatorii și industria de prelucrare din sectorul lămâilor din Spania.

 

STOCKHOLM

Social-democrații suedezi solicită Uniunii Europene să introducă o cerință de verificare a identității pe rețelele de socializare pentru a preveni crearea de conturi false, au declarat joi fostul prim-ministru Magdalena Andersson și europarlamentarul socialist Heléne Fritzon, ca urmare a recentelor dezvăluiri despre presupuse ferme de troli de extremă-dreapta. Săptămâna trecută, canalul suedez de televiziune TV4 a dezvăluit că departamentul de comunicare al partidului de extremă-dreapta Democrații Suedezi a folosit numeroase conturi anonime pentru a promova și împărtăși conținut pe rețelele sociale favorabil opiniilor sale, uneori în detrimentul aliaților săi de coaliție, potrivit Euractiv.

 

BRATISLAVA

Jurnaliștii din Slovacia se tem că tentativa de asasinat a premierului țării, Robert Fico, ar putea duce la o și mai mare polarizare și la o reprimare a vocilor independente. În orele de după ce Fico a fost împușcat miercuri, mai mulți politicieni de rang înalt din coaliția de guvernare au acuzat presa independentă și opoziția pentru acest incident, potrivit The Guardian.

Libertatea presei a fost subiectul unor discuții ample în Slovacia în ultimele săptămâni, în condițiile în care guvernul  lui Fico a înaintat o propunere controversată de înlocuire a radiodifuzorului public RTVS. Jurnaliștii s-au temut că prim-ministrul, care a fost criticat pentru că a atacat dur instituțiile media independente și a eliminat un birou special al procurorului, lucrează pentru a submina libertatea presei.

 

SOFIA

Compania bulgară de gaze naturale de stat Bulgargas cere despăgubiri de peste 400 de milioane de euro de la monopolul rus Gazprom Export-Import pentru suspendarea bruscă a livrărilor de gaze naturale la sfârșitul lunii aprilie 2022. Gazprom a întrerupt livrările către Bulgaria după ce țara a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble, în urma începerii războiului din Ucraina. Deși Bulgaria a căutat modalități de recuperare a pierderilor, acum cere despăgubiri direct de la Gazprom, relatează Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: