UPDATE Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit. Ce prevede Constituția în cazul în care președintele moare

Foto: X

UPDATE 14.34

În timp ce regimul islamic încearcă să se replieze pe repede înainte după moartea președintelui Raisi, mulți iranieni se bucură de dispariția unuia dintre cei mai duri reprezentanți ai represiunii. De numele fostului președinte supranumit „Măcelarul din Teheran” se leagă epurările masive, de zeci de mii de morți, din 1979 până acum, dar și faptul că el a implicat Iranul pentru prima dată într-un război direct cu Israelul.

Oficial, Iranul este în doliu național. Pentru milioane de iranieni însă, dispariția bruscă a Măcelarului din Teheran este un motiv de bucurie.

Sub mandatul său au avut loc cele mai ample proteste de la întemeierea Republicii Islamice, iar printre categoriile care au toate motivele să se bucure, nu să-i jelească moartea sunt femeile din Iran. De altfel, reacția unei activiste iraniene din exil e cât se poate clară.

„Ebrahim Raisi, președintele Republicii Islamice Iran, cunoscut de noi, iranienii, drept Măcelarul din Teheran, a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te pentru moartea lui Ebrahim Risi și a ucigașilor națiunii. Este dreptul tău. Sunt fericită de fericirea voastră!”, a transmis pe rețeaua socială X Masih Alinejad, activistă iraniană pentru democrație.

De ce era atât de urât Raisi de unii dintre iranieni? Din cauza fanatismului său și a cinismului cu care a trimis moarte zeci de mii de dizidenți și prizonieri de război.

Analistul Arash Azizi declara: „Cred că, deși e o competiție strânsă, președintele Raisi are mai mult sânge pe mâini decât oricare alt oficial al Republicii Islamice. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în justiție. În anii ’80, cel mai sângeros deceniu al Republicii Islamice, în care au fost executați mii de dizidenți, Raisi era în sistemul judiciar. Cel mai important și cel mai infam, în 1988, a făcut parte dintr-un grup de 2 până la 4 persoane care a trimis la moarte peste 3.000 de prizonieri politici, dacă nu mai mulți.”

Ebrahim Raisi a fost președintele Republicii Islamice aproape trei ani. Mereu cu turban negru și acoperit cu o mantie religioasă lungă, a fost ales în urma unor alegeri la care s-a înregistrat cea mai mică prezență la vot, semn al neîncrederii iranienilor față de regimul teocratic de la Teheran. El a prezidat reprimarea fără milă a protestelor din 2022, după ce o tânără a fost ucisă în bătaie de poliție, pentru că nu purta vălul islamic.


UPDATE 13.16

Comisia Europeană a transmis luni că ajutorul pe care l-a oferit la solicitarea Iranului, pentru a căuta elicopterul cu care s-a prăbușit președintele iranian Ebrahim Raisi, duminică, a fost acordat fără „motivaţii politice”.

Duminică, UE a activat sistemul de satelit Copernicus, programul de observare a Pământului care este utilizat în mod normal pentru a acorda ajutor în caz de dezastre naturale şi pe care l-a lansat duminică la solicitarea Iranului în încercarea de a-i găsi pe Raisi, pe ministrul de externe iranian, Hosein Amir Abdolahian şi pe restul autorităţilor şi a membrilor echipajului aflaţi la bordul unui elicopter, informează EFE, preluată de Agerpres.

„Nici Mecanismul european de protecţie civilă şi nici sistemul de sateliţi Copernicus nu au în spate motivaţii politice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru ajutor umanitar, Balazs Ujvari, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X.

Ujvari a menţionat că „orice ţară poate solicita asistenţă de natură umanitară sau civilă prin aceste canale, iar Comisia face tot posibilul pentru a ajuta”.

Unii deputaţi europeni au criticat duminică asistenţa acordată Iranului de Uniunea Europeană, atrăgând atenţia că apărătorii drepturilor omului nu sunt ajutaţi.

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, şi ministrul său de externe, Hossein Amir-Abdollahian, au murit într-un accident de elicopter într-o zonă muntoasă din nord-vestul ţării, potrivit televiziunii de stat şi agenţiei oficiale IRNA.


UPDATE 12.40

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, se numără printre primii lideri europeni care au comentat accidentul de elicopter din Iran, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian. El a amintit de tragedia similară prin care a trecut Polonia în 2010, când şi-a pierdut preşedintele şi mulţi alţi oficiali de top într-un accident aviatic în Rusia.

„Informaţia privind moartea tragică a preşedintelui Iranului, dl Ebrahim Raisi, împreună cu delegaţia sa guvernamentală, într-un accident de avion m-a emoţionat profund”, mărturiseşte Andrzej Duda într-o postare pe X.

El a amintit de accidentul aviatic de la Smolensk din 2010, în care au murit 96 de persoane, inclusiv preşedintele polonez de atunci, Lech Kaczyński.

„Puţine naţiuni au pagini atât de tragice în istoria lor. Dar noi, polonezii, teribil de afectaţi în 2010 de prăbuşirea avionului guvernamental polonez la Smolensk, în Rusia, cunoaştem sentimentul de şoc şi vid care rămâne în inimile oamenilor şi în stat după pierderea bruscă a elitei politice şi sociale, după pierderea bruscă a celor dragi şi a prietenilor. Prin urmare, cu o înţelegere specială ne alăturăm celor dragi ai victimelor şi poporului iranian în rugăciune şi durere”, îşi încheie postarea preşedintele polonez.


UPDATE 12.23

Israelul nu a fost implicat în moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, ca urmare a prăbuşirii elicopterului în care se afla, un accident în care au murit mai mulţi membri ai anturajului său, a declarat luni un oficial israelian pentru Reuters.

„Nu am fost noi”, a declarat sec oficialul, care a solicitat anonimatul.

Pe reţelele sociale au circulat zvonuri, în noaptea de duminică spre luni, care susţineau că Mossadul – spionajul extern israelian – ar fi fost implicat în accidentul de elicopter.

În mod oficial, Israelul nu a comentat încă moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian, menţionează The Guardian.

Agenţia de spionaj a Israelului, Mossad, a fost acuzată de mai multe asasinate şi atentate cu bombă în interiorul Iranului în ultimii ani, iar forţele aeriene ale Israelului au bombardat obiective iraniene în Liban şi Siria, însă Ierusalimul rareori comentează aceste activităţi.

Până în prezent, analiza Israelului pare să fie că dispariţia neaşteptată a celor două figuri semnificative ale regimului nu este susceptibilă să modifice în mod semnificativ războiul rece pe care îl poartă de mult timp cu Teheranul: politicile externe, de apărare şi nucleare ale Republicii Islamice sunt, în cele din urmă, de competenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu toate acestea, luptele interne pentru putere create de vidul brusc ar putea distrage atenţia Teheranului de la războiul din Gaza. Grupările aliate Iranului din Siria, Irak şi Yemen au atacat Israelul cu drone şi rachete de la izbucnirea războiului din Gaza, anul trecut, iar la graniţa de nord a Israelului mocneşte un război de uzură cu puternica miliţie libaneză Hezbollah, susţinută de Teheran.

„Aceasta nu este o veste rea pentru Israel. Cu toate acestea, evenimentele din Iran vor evolua probabil într-un ritm diferit faţă de cele din jurul nostru. Într-un scenariu pozitiv, iniţial, guvernul de la Teheran ar putea fi mai preocupat de problemele interne şi va pune mai puţină presiune asupra Hezbollah pentru a menţine un front militar activ împotriva Forţelor de Apărare ale Israelului”, a scris Amos Harel, analist militar, în cotidianul de stânga Haaretz.

Luna trecută, Iranul a lansat un atac direct, fără precedent, cu rachete şi drone asupra Israelului, autorizat de Raisi. Atacul s-a vrut o ripostă la o lovitură aeriană israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.


UPDATE

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost ucis într-un accident de elicopter, au anunţat luni un oficial iranian şi agenţia de presă Mehr. Reuters face o scurtă prezentare a ceea ce prevede Constituţia iraniană în cazul în care un preşedinte este incapacitat sau moare în timpul mandatului:

În cazul în care un preşedinte moare în timpul mandatului, articolul 131 din Constituţia Republicii Islamice spune că primul vicepreşedinte – care este Mohammad Mokhber – preia conducerea, cu confirmarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat din Iran.

Un consiliu format din primul vicepreşedinte, preşedintele parlamentului şi şeful sistemului judiciar trebuie să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte în termen de maximum 50 de zile.

Raisi a fost ales preşedinte în 2021 şi, conform calendarului obişnuit, alegerile prezidenţiale ar fi trebuit să aibă loc în 2025. În conformitate cu normele constituţionale, se poate aştepta acum ca acestea să aibă loc până la începutul lunii iulie.

UPDATE

Televiziunea de stat iraniană anunţă că preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi alte câteva persoane au murit în accidentul de elicopter produs duminică în nord-vestul Iranului, informează BBC.

UPDATE

Agenţia Mehr a anunţat, luni dimineaţă, că preşedintele iranian Ebrahim Raisi a murit în urma prăbuşirii elicopterului în care se afla.

Agenţia semioficială a precizat că Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian şi alţi ocupanţi ai elicopterului prăbuşit, inclusiv guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati, au fost „martirizaţi”.

Nu există încă o confirmare oficială a morţii lui Raisi, dar medicii au declarat că nu au găsit „niciun semn” de viaţă la locul prăbuşirii.

Imagine

ȘTIREA INIȚIALĂ

Echipele de căutare şi salvare ale Semilunii Roşii au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, informează Al Jazeera. Televiziunea de stat a menţionat că nu este „niciun semn de viaţă” la locul prăbuşirii, iar un oficial a declarat că există temeri că toţi pasagerii au murit.

Speranţele că preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe au supravieţuit prăbuşirii elicopterului pe munte şi pe o vreme geroasă se risipesc, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipele de căutare au localizat epava, notează Reuters.

„Elicopterul preşedintelui Raisi a fost complet ars în urma prăbuşirii… din păcate, ne temem că toţi pasagerii sunt morţi”, a declarat oficialul pentru Reuters.

Echipele de salvare au luptat toată noaptea împotriva viscolului şi a terenului dificil pentru a ajunge la epavă, la primele ore ale zilei de luni.

„Putem vedea epava şi situaţia nu arată bine”, a declarat şeful Semilunii Roşii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat.

„Odată cu descoperirea locului prăbuşirii, nu au fost detectate semne de viaţă printre pasagerii elicopterului.”

Raisi, 63 de ani, a fost ales preşedinte în 2021 şi, de la preluarea mandatului, a ordonat înăsprirea legilor privind moralitatea, a supervizat o reprimare sângeroasă a protestelor antiguvernamentale şi a exercitat presiuni puternice în negocierile nucleare cu puterile mondiale.

Nu există „niciun semn” de viaţă provenind din elicopterul preşedintelui Ebrahim Raisi, afirmă televiziunea de stat iraniană, potrivit BBC.

De asemenea, Reuters a relatat că elicopterul a fost „ars complet” în urma prăbuşirii, citând un oficial iranian.

Cel puţin 73 de echipe de salvare se află în zona în care s-a prăbuşit elicopterul, în apropiere de satul Tavil, în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, potrivit lui Pir-Hossein Kolivand, şeful Semilunii Roşii iraniene, potrivit Tasnim. Kolivand a declarat că „situaţia nu este bună”, potrivit agenţiei iraniene de ştiri de stat IRNA.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: