Ce amenzi riscă băncile și recuperatorii de creanțe care nu-și ajută clienții să-și plătească datoriile

bani-
Sursa foto: Pixabay

O ordonanță care transpune Directiva Europeană 2021/2.167 stabilește noi reguli pentru cumpărătorii și administratorii de credite, în caz contrar băncile riscând amenzi considerabile.

Creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită”, se arată în OUG 15/2024.

Ordonanța prevede că măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie.

Măsurile sunt incluse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 (prevăzute inițial în OUG nr. 52/2016 privind creditele ipotecare). Totodată, acestea reprezintă tipuri de soluții pe care conciliatorii le propun în cadrul negocierilor consumatori-bănci încă din 2016, în concilierile desfășurate la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Din acest motiv, obligația legală adoptată de puțin timp ar putea crește numărul soluționărilor amiabile în cadrul CSALB, atât pentru creditele care au potențial de a fi executate silit, cât și în cazul celor aflate deja în executare.

Dacă nu aplică aceste măsuri, băncile riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei.

În ce-i privește pe recuperatorii de creanțe, cei care au cumpărat creditele neperformante de la bănci, aceștia riscă amenzi cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: