Știri din capitalele Europei, 20 mai

BRUXELLES

Cea mai recentă audiere în scandalul Pfizergate a fost amânată până la 6 decembrie de către o instanță belgiană pentru a acorda mai mult timp părților să examineze anumite aspecte ale cazului, o decizie care va fi probabil o ușurare pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este în prezent ocupată cu campania electorală înaintea alegerilor europene din iunie. În aprilie 2021, New York Times a publicat articolul „Pfizergate”, dezvăluind că von der Leyen a negociat un contract pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin COVID-19 în timpul pandemiei cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, prin intermediul unor mesaje pe telefonul mobil care au rămas nedezvăluite până în present, conform Euractiv.

 

HAGA

Procurorul de la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a cerut arestarea premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului israelian al apărării Yoav Gallant și a trei figuri-cheie ale Hamas din Fâșia Gaza. Toți cei cinci „poartă răspundere penală” pentru „crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul statului Palestina (în Fâșia Gaza)”, a declarat luni procurorul CPI, Karim Khan, conform NL Times. Cei trei reprezentanți ai Hamas, liderul Yahya Sinwar, comandantul militar Mohammed Al-Masri (cunoscut și sub numele de Deif) și liderul politic Ismail Haniyeh au fost acuzați de o serie de acte criminale începând cu 7 octombrie, când Hamas a comis un atac brutal în Israel. Netanyahu și Gallant sunt acuzați pentru acțiunile lor începând cu o zi mai târziu.

 

LONDRA

Marea Britanie va cheltui cel puțin 4,7 miliarde de lire sterline (5,5 miliarde de euro) pentru implementarea unei noi abordări privind importul de bunuri după ieșirea de pe piața vamală a UE în 2020, a declarat luni autoritatea de supraveghere a cheltuielilor publice a guvernului britanic.

În 2016, Regatul Unit a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, dar a rămas în piața unică și uniunea vamală a blocului până în 2021. În 2021, acesta s-a retras din uniunea vamală a UE și a intrat în vigoare un nou acord de cooperare comercială (TCA) între UE și Regatul Unit.

Parlamentul European a afirmat într-un raport că schimburile de bunuri între părți au devenit „împovărătoare” de la Brexit, iar volumul schimburilor comerciale s-a redus, relatează Deutsche Welle.

 

ZAGREB

Parlamentarii croați au votat vineri pentru un nou guvern învestit în funcție, ceea ce marchează o înclinare spre dreapta în altă țară din Uniunea Europeană, înainte de alegerile europarlamentare de luna viitoare, potrivit The Associated Press.

Deși este în continuare dominat de conservatorii de la Uniunea Democrată Croată (HDZ), noul guvern de la Zagreb include acum și Mișcarea pentru Patrie (PD), un partid relativ nou care a apărut ca un factor de decizie după alegerile parlamentare neconcludente din aprilie.

Pentru prima dată după mulți ani, guvernul croat nu include un partid care să reprezinte minoritatea etnică sârbă din Croația, după ce Mișcarea pentru Patrie s-a opus participării acestora. Acest lucru a stârnit îngrijorarea că echilibrul etnic câștigat cu greu în Croația după războiul sârbo-croat din 1991-1995 ar putea fi perturbat.

 

VARȘOVIA

Polonia investește aproximativ 2,2 miliarde de euro pentru a spori securitatea și capacitatea de descurajare de-a lungul frontierei sale cu Rusia și Belarus, a anunțat sâmbătă premierul Donald Tusk. Acesta a dezvăluit că proiectul Shield-East, care include construirea de fortificații militare, a început deja. Subliniind poziția strategică a Poloniei pe flancul estic al NATO și al Uniunii Europene, Tusk a evidențiat responsabilitatea țării pentru asigurarea securității Europei, conform Euronews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: