Reluarea exporturilor cu animale vii și carne, în Turcia. Ce spun crescătorii de animale

Foto: Euractiv

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi la Ankara, o decizie cu impact pentru fermierii români şi anume reluarea exporturilor şi tranzitului cu carne şi animale vii în Turcia. „O altă decizie foarte importantă de mare impact pentru fermierii români se referă la reluarea exporturilor şi tranzitului cu carne şi animale vii în Turcia”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România a explicat pentru PS News că piața de carne, din România, este deficitară.

“La ora actuală, efectivele în România au scăzut. Având o calitate mai aparte, mielul din România este căutat pe piețele internaționale. Prețurile la miel au căzut, după Paști. Kilogramul a ajuns în jur de 20 de lei, în viu”, spune crescătorul de oi.

Turcii nu asigura apă animalelor care tranzitează țara lor

În ceea ce privește acordurile comerciale cu Turcia, Eugen Gonţea reamintește două probleme majore: tranzitul și condițiile turcilor.

„Tranzitul pe Turcia nu se poate face deoarece turcii nu asigura apă animalelor care sunt transportate în terțe țări și trec pe teritoriul lor”, amintește Gonţea.

Reamintim că nu puține au fost rapoartele Comisiei Europene au atras atenția asupra actelor de cruzime la care autoritățile române supun animale de fermă în transportul lor către țările din Golful Persic.
Animalele trebuiau să suporte temperaturi care depășesc chiar și 60 de grade Celsius. Lipseau informațiile privind starea de sănătate a animalelor, lipseau apa și măncarea. Se vorbea despre supraîncărcarea și aglomerarea excesivă a navelor și lipsa oricărui spațiu pentru animalele care trebuie să îndure aceste condiții chiar și câte trei săptămâni până la destinație.

În acordurile comerciale, turcii sunt stricți pe condițiile lor

„A doua problemă este politica lor de a pune condiții: să se importe mărfurile lor, în special legumele. Și dacă noi nu avem sânge să știm să negociem, ajungem să mâncăm din piețe legume și alte produse turcești”, afirmă Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România

Vorbind despre avantaje, Marcel Ciolacu a subliniat faptul că producătorii români vor avea acces la o piață foarte mare.

„Este o oportunitate uriaşă pentru producătorii români de a avea acces la o piaţă imensă, dar în acelaşi timp vor putea stabili rute comerciale solide şi cu alte zone de interes din regiune şi Orientul Mijlociu”, a declarat  premierul.

Conform datelor ANSVSA, România a exportat până la data de 31 august 2023 peste un milion de capete bovine, ovine şi caprine vii în ţări din afara spaţiului comunitar, respectiv din Iordania, Arabia Saudită, Israel, Liban, Libia, şi Egipt.

Pe primul loc în topul exporturilor de animale autohtone se află Iordania, cu 708.343 animale vii, ponderea cea mai mare fiind deţinută tot de oi, respectiv 702.473 capete, urmate de bovine – 4.376 capete şi de caprine – 1.500. Arabia Saudită ocupă poziţia a doua, cu un total 266.812 animale, din care 265.466 ovine, 746 capete bovine şi 900 de caprine, iar Libia, locul 3, cu 60.767 capete (58.500 ovine şi 2.267 bovine). În Israel au ajuns în acest an 42.082 de animale vii: 39.142 ovine şi 2.940 bovine. Alte ţări terţe în care au fost exportate animalele autohtone au fost Liban şi Egipt.

La 1 decembrie 2022, România avea un efectiv total de 1,814 milioane de bovine şi de 11,692 milioane de capete ovine, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. România s-a situat pe locul zece în Uniunea Europeană la efectivele de bovine şi pe locul doi în rândul statelor membre, după Spania, la efectivele de ovine.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: