Prezent la deschiderea expoziției Black Sea Defense de la Romaero Băneasa, generalul Gheorghiță Vlad a spus că România trebuie să ia măsuri pentru a crește capacitatea de reacție a armatei. „Este nevoie de noi dotări și echipamente care să țină pasul cu inteligența artificială și cu provocările viitorului”, a declarat Vlad Gheorghiță.
PS News a cerut o opinie fostului ministru de Externe, Adrian Cioroianu, despre această nouă avertizare a șefului Armatei. „S-ar putea să se intre într-un efort și mai mare, european, de înarmare”, a subliniat expertul în politică externă, Adrian Cioroianu.
„Noi avem o tradiție și investiții serioase în industria de armament. Până în 1990, sigur, era altă Românie, dar una peste alta, noi am abandonat, în bună parte, această industrie”, afirmă Cioroianu.
„Rusia și-a trecut economia în mod de război”
„Acum suntem și noi obligați să regândim paradigma noastră din perspectiva faptului că Rusia, iată și-a trecut economia în mod de război. Și asta ridică semne de întrebare în multe țări europene, inclusiv la noi. Sigur, și în Germania și în alte state, doar că la noi mai este și problema aceasta, a vecinătății.
Așa încât s-ar putea să se intre într-un efort mai mare, european, de înarmare. Să-și aducă aminte și cehii, să-și aducă aminte și germanii, și românii, și polonezii, de faptul că, odată, au avut o o industrie de tehnică militară și toti o să înceapă a face angajări și amenajări de fabrici”.
„Dronele au fost marea revelație a conflictului din Ucraina”
„Gândiți-vă numai la succesul pe care l-au avut dronele! Ori noi avem specialiști în drone civile, dar trecerea de la civil la militar, în cazurile acestea, se face relativ, rapid. Dronele au fost marea revelație a conflictului din Ucraina(…).
Războiul din Ucraina nu mai este doar despre Ucraina, ci reprezintă o lecție pentru restul lumii deoarece s-a extins și durat încât incat a devenit un teren experimental pentru arme, tactici, gherile”, a spus fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.
Generalul Gheorghiță Vlad, afirma, în luna februarie, într-un interviu pentru Europa Liberă că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război. El reamintea că există un proiect de lege în acest sens, depus la Parlament, și speră ca acesta să fie adoptat anul acesta.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News