Cum a luat-o George Simion pe urmele lui Gheorghiu-Dej

bogdan stoica

Mai demult, când lucram într-un proiect de comunicare complex, am văzut un studiu privind influența presei tipărite.  La momentul ăla, cel mai influent ziar era cel scos de Kaufland. Opt pagini, din care șase cu oferte și două cu rețete, horoscop, etc, erau tipărite în peste un milion de exemplare care ajungeau, în vreo 48 de ore, în tot atâtea locuințe din România. La momentul ăla, dacă am fi reușit să convingem Kaufland să ne bage „și nouă” patru pagini de politică, scris „de noi”, am fi putut schimba dramatic niște alegeri.

Știu că sună ireal, dar nu e. Zgârcenia retailerilor e de notorietate, nici unul n-ar investi în puzderia de pliante pe care le găsești în cutia poștală dacă n-ar știi că au efect. Ziarele astea ating un public consistent, care nu se uită la tv cât să se lase convins să iasă din casă după zacuscă, dar care crede în cuvântul tipărit.

Așa că n-am zâmbit superior când am găsit în cutia poștală ziarul Patrioții, scos de AUR. Nu e inutil, nu e scos degeaba. Mulți oameni, care nu se mai regăsesc în politica editorială a televiziunilor și a site-urilor de știri se vor scufunda în lectura acestui ziar plin de titluri îmbietoare. „Salariul minim 4.000 de lei în mână”, „Schimbăm sistemul în România”, „Modernizăm România”, „România, țara agriculturii și turismului”, „PSD și PNL țin românii în iobăgie”, „Sănătatea și școala națiunii” si, nu in ultimul rând „Descarcă Aplicația AUR”. Unii dintre ei vor tapeta rafturile din cămară cu ziarul, dar alții vor deveni votanți AUR.

Nu e treaba mea cine ce votează. Eu doar atrag atenția că pe zona asta, de ziare tipărite, AUR joacă singur pe tot terenul și că într-un climat în care presa a devenit în mare parte portavocea Puterii, are toate șansele să puncteze decisiv. Cum au punctat comuniștii, cu faimoasele lor ziare ilegale, pe care scria „citește și dă mai departe”, distribuite tot într-o perioadă în care când Puterea controla mass-media, și care au făcut din Gheorghiu-Dej un personaj mai faimos decât Maria Tănase. Urmarea? Dej a ajuns să conducă România.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: