Euroalegeri 2024 /Jaume Duch: Alegerile din 6-9 iunie sunt mai mult decât oricând despre viitorul UE

Sursa foto: Freepik

Bruxelles – Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Alegerile europarlamentare din 6-9 iunie vor fi mai mult decât oricând despre viitorul Uniunii Europene, a susţinut joi Jaume Duch, purtător de cuvânt şi director general pentru comunicare al Parlamentului European, într-un briefing organizat cu câteva ore înaintea dezbaterii dintre candidaţii la preşedinţia viitoarei Comisii Europene.

”Alegerile europene din acest an nu se pot compara cu cele din 2014 şi din 2019”, a spus Jaume Duch, explicând că scrutinul din 2014 a fost dominat de dezbaterile despre piaţa internă a UE după criza economică gravă prin care trecuse Europa, iar la scrutinul european din 2019 a început să fie mai pregnantă dezbaterea politică, inclusiv în contextul creat de Brexit.

La alegerile europarlamentare din iunie este vorba mult mai mult decât până acum despre viitorul Uniunii Europene şi despre cum văd cetăţenii UE acest viitor, a insistat reprezentantul legislativului UE. În acelaşi timp, alegerile pentru Parlamentul European sunt importante întrucât ele deschid calea către alegerea preşedintelui viitoarei Comisiei Europene.

Referitor la sistemul Spitzenkandidat (cap de listă), Jaume Duch a accentuat că această procedură este menită să lege alegerea preşedintelui Comisiei Europene de rezultatul alegerilor europarlamentare, dar şi să sporească transparenţa. El şi-a exprimat speranţa că această transparenţă se va manifesta şi la dezbaterea între candidaţii cap de listă ce are loc joi după-amiază.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: