Euroalegeri: negocieri în culise înainte de votul din UE

Ursula von der Leyen/ Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Înainte de alegerile pentru Parlamentul European, de pe 9 iunie, au loc numeroase negocieri în interiorul grupurilor europene. Ursula Von der Leyen încearcă să obțină al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene și caută ajutorul acolo unde nu părea posibil în urmă cu câțiva ani. În același timp, Marine Le Pen, lidera naționaliștilor francezi, rupe legăturile cu AfD pentru a-și spăla imaginea înainte de alegerile prezidențiale din Franța.

Von der Leyen vs. Draghi

Ursula Von der Leyen nu mai este sigură de al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, conștientă fiind că acesta nu depinde de votul cetățenilor. Noul președinte CE va fi decis în urma negocierilor din Consiliu, între liderii statelor membre. Emmanuel Macron, președintele Franței, îl propune pe Mario Draghi pentru această funcție.

Chiar dacă Macron nu are un partid care să domine alegerile europarlamentare din Franța, acesta are suficientă putere pe scena internațională pentru a negocia un mandat pentru Mario Draghi. Totuși, nu este exclus ca Mario Draghi să ocupe locul de președinte al Consiliului European, în locul lui Charles Michel.

Uniunea Europeană este mult mai slabă după mandatul lui Von der Leyen, iar aceasta are și probleme cu justiția, după ce Parchetul European a început să verifice contractele privind achiziția vaccinurilor. Astfel, statele UE ar putea să renunțe la Von der Leyen pentru a evita un uriaș scandal de corupție la conducerea Comisiei Europene.

„Franța și oricine din jurul președintelui ar vrea ca Draghi să aibă un rol (n.r. în instituțiile UE)”, a spus un europarlamentar din partidul lui Macron.

Macron și Draghi s-au întâlnit de mai multe ori și au făcut declarații în comun. Prietenia dintre cei doi nu este un secret. Macron îl vrea pe Draghi pentru a relansa industria și economia UE, care a pierdut categoric competiția cu SUA și China, în ultimii 5 ani. Ursula Von der Leyen a provocat numeroase crize în UE, precum criza energetică, criza din agricultură, criza din industrie, o inflație uriașă care a afectate puterea de cumpărare. Mario Draghi este doctor în economie, fost președinte BCE, fost premier italian și ar veni cu misiunea de a salva UE din aceste numeroase crize care nu au fost încheiate.

Von der Leyen vrea ajutorul lui Meloni

Ursula Von der Leyen a făcut mai multe vizite la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni, premierul Italiei. Giorgia Meloni controlează partidul Frații Italiei (FdI), care domină sondajele înainte de alegeri. Însă partidul FdI este un partid cu inclinații fasciste, implicat în scandaluri de corupție și cu legături cu mafia italiană. Ministra italiană a turismului este anchetată pentru corupție. Mai mulți membri FdI au fost arestați pentru legături cu mafia. La Russa, președintele Senatului italian și membru fondator FdI, are în casă o statuie cu Mussolini și a declarat că nu va renunța niciodată la ea. Giorgia Meloni nu s-a declarat niciodată anti-fascistă, într-o țară în care anti-fascismul este inclus în Constituție.

Ursula Von der Leyen este disperată și caută o alianță cu un partid cu numeroase probleme. În acest sens, este ajutată și de partidul Forza Italia (parte din grupul PPE), care este la guvernare cu FdI.

„Cu Giorgia Meloni lucrez foarte bine. Vedem cine vor fi cei pro-UE și Giorgia Meloni este evident pro-UE”, a declarat Von der Leyen.

Lucrurile nu sunt atât de simple pentru că FdI este parte din grupul ECR, de unde mai fac parte și polonezii de la partidul Lege și Justiție. Von der Leyen a criticat de multe ori politicienii polonezi din Lege și Justiție și chiar a blocat fondurile UE pentru Polonia.

De asemenea, tot în ECR sunt și Democrații Suedezi, care au anunțat deja că sunt deschiși la o alianță cu PPE, dar fără Ursula Von der Leyen la conducerea Comisiei.

Dacă Meloni va decide să o susțină pe Von der Leyen, atunci ar putea să aibă probleme chiar în interiorul grupului ECR. Voturile din grupuri sunt importante pentru a votul din Parlamentul European. Președintele Comisiei și fiecare comisar european trebuie validat de Parlamentul European.

Giorgia Meloni și Ursula Von der Leyen, sursa foto: Facebook

Viktor Orban, fără grup înainte de alegeri

Viktor Orban a decis să părăsească grupul PPE în 2021, după numeroasele conflicte cu Comisia Europeană a lui Von der Leyen. Fidesz, partidul lui Orban, a încercat să intre în grupul ECR, dar a întâmpinat mai multe probleme. Chiar partidul Democrații Suedezi a declarat că nu este de acord cu intrarea Fidesz în ECR. Suedezii chiar au amenințat că vor părăsi grupul dacă Fidesz va fi primit. În cazul în care Fidesz ar intra în ECR, atunci ar deveni al treilea grup în Parlamentul European.

Polonezii de la Lege și Justiție sunt de acord să-l primească pe Orban. La fel și Giorgia Meloni, care s-a declarat prietenă cu premierul Ungariei. Problema rămâne în continuare în Suedia și depinde de susținerea pentru Von der Leyen, pentru că Orban nu va vota pentru o președintă care i-a provocat numeroase probleme.

Tot în ECR ar vrea să intre și AUR, partidul lui George Simion, dar situația este din nou complicată. Dacă ECR s-ar mări cu Fidesz și AUR, atunci s-ar apropia foarte mult de grupul SPD și ar depăși pragul de 100 de mandate. George Simion și-a făcut poze cu Meloni, dar nu l-a primit în ECR. Viktor Orban ar putea să se opună celor de la AUR, pentru că George Simion și colegii săi au făcut mai multe declarații anti-maghiari și anti-Ungaria.

George Simion, alături de Giorgia Meloni, sursa: George Simion

Marine Le Pen își spală imaginea

Alegerile europarlamentare sunt doar un exercițiu de imagine pentru Marine Le Pen, însă importante sunt schimbările politice pe care le face în grupul european Identitate și Democrație (ID).

Marine Le Pen controlează partidul francez Adunarea Națională, care îl are ca simbol la alegerile europarlamentare pe tânărul Jordan Bardella (care a primit funcția de președinte al Adunării Naționale după ce a început o relație cu nepoata lui Le Pen).

Marine Le Pen, susținută de Lega (partid controlat de Matteo Salvini, ministru italian), a decis să excludă AfD din grupul european ID. AfD este deja în afara grupului ID, chiar dacă oficial nu s-a luat decizia. Problema lui Le Pen a fost declarația lui Maximilian Krah, cel care deschide lista AfD la alegerile europarlamentare:

„Nu toate trupele SS trebuie condamnare”, a spus politicianul AfD.

De asemenea, Krah a mai fost acuzat și că a primit bani de la China sau Rusia și de acțiuni de spionaj, fără să se dovedească aceste acuzații. AfD l-a retras de pe lista pentru Parlamentul European, dar nu a fost suficient pentru a reface legăturile cu ID.

În acest moment, AfD este al doilea partid din Germania, având 16% în sondaje. Fără AfD, grupul ID poate pierde circa 20 de mandate și să rămână cu aproximativ 50 de voturi, prea puține pentru a mai conta în vreo negociere în Parlamentul European.

O colaborare PPE-ID este exclusă, deoarece Von Der Leyen a atacat-o dur pe Le Pen.

„Le Pen și AfD vor să distrugă UE, au nume diverse, dar sunt prietenii lui Putin”, a declarat Von der Leyen.

Pentru Marine Le Pen, alegerile europarlamentare sunt un test înainte de alegerile prezidențiale din Franța din 2027. Aceasta încearcă să-și spele imaginea și să-i convingă pe francezi. Marine Le Pen nu va conta în negocierile pentru cele mai importante funcții din UE, dar dacă Von der Leyen rămâne la conducerea Comisie și Le Pen devine președinta Franței în 2027, atunci vor exista numeroase probleme în interiorul UE.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: