Colegiul Medicilor: O nouă lege a malpraxisului are o importanţă crucială pentru viitorul actului medical în România

Sursa foto: Pexels

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, sâmbătă, că şi-a asumat un rol activ în susţinerea şi promovarea unei legislaţii adecvate privind malpraxisul medical şi consideră că o nouă lege în acest domeniu ”este de o importanţă crucială”. Medicii au criticat dur ultimele declaraţii ale ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe această temă, acuzându-l, fie că nu cunoaşte demersurile făcute de CMR pentru adoptarea unui astfel de act normativ, fie că doreşte să dezinformeze medicii şi populaţia în general.

”Colegiul Medicilor din România (CMR) şi-a asumat un rol activ în susţinerea şi promovarea unei legislaţii adecvate privind malpraxisul medical, având în vedere impactul semnificativ pe care acesta îl are asupra sistemului de sănătate şi asupra societăţii (…) Demersul privind iniţierea, redactarea şi promovarea unei noi legi a malpraxisului medical, care vizează, implicit, şi poliţa de malpraxis, este expus integral, aici: https://www.cmr.ro/legea-malpraxis. Acest proiect făcut public în toamna anului trecut este cu atât mai important în contextul unei presiuni exercitate constant asupra profesiei medicale, atât din perspectiva riscului de malpraxis, cât şi din punct de vedere al menţinerii unui standard înalt de calitate a actului medical”, au transmis, sâmbătă, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, într-un comunicat de presă.

Aceştia se referă la ultimele declaraţii ale ministrului Sănătăţii referitoare la malpraxis şi fac câteva precizări:

· În octombrie 2022, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat un grup de lucru din care fac parte toate organizaţiile profesionale, inclusiv organizaţia profesională a asistenţilor medicali.

· Aşa cum am expus mai sus, Colegiul Medicilor din România a luat iniţiativa şi a lansat în dezbatere publică tema greşelii medicale şi necesitatea unei legi moderne a malpraxisului medical. Rezultatul a fost un proiect de lege trimis către Ministerul Sănătăţii în mai 2023, şi care a fost discutat cu Ministerul Sănătăţii în iunie 2023, fără un progres real.

· Actuala lege a malpraxisului este profund ineficientă, fapt resimţit deopotrivă de medici şi pacienţi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: