Allen Coliban a pierdut 191 de milioane din fondurile UE și acum cere împrumuturi de la bănci

Allen Coliban, sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Allen Coliban, primarul Brașovului, a preluat în 2020 proiecte cu finanțare UE în valoare de 328 de milioane de lei. Proiectele cu finanțare europeană fuseseră câștigate de fostul primar George Scripcaru. Allen Coliban trebuia să continue aceste proiecte și să le ducă la bun sfârșit.

După aproape 4 ani de administrație USR, Primăria Brașov a pierdut 60% din banii europeni, deoarece primarul Allen Coliban nu a terminat la timp proiectele finanțate de Uniunea Europeană. Datele oficiale arată că Primăria Brașov, controlată de USR, a atras doar 137 de milioane de lei și a pierdut 191 de milioane de lei, în ultimii 4 ani.

Termenul pentru finalizarea proiectelor finanțate din Programul 2014-2020 era 31 decembrie 2023. Allen Coliban a refăcut mai multe documente, iar unele proiecte nu au ajuns nici măcar la jumătate. USR-iștii au bătut pasul pe loc și au pierdut banii Uniunii Europene.

Cele mai importante proiecte ratate de USR

George Scripcaru a convins Uniunea Europeană să finanțeze proiecte importante pentru oraș. Fostul primar obținuse 71 de milioane de lei de la UE pentru noul garaj RATBV, care are un cost total de 132 de milioane de lei. Allen Coliban a decis să refacă documentele care au fost aprobate de UE, iar Primăria Brașov a atras doar 10% din banii UE până la final de 2023, adică doar 7 milioane de lei. Pentru a continua proiectelor, Primăria Brașov va trebui să plătească singură diferența.

George Scripcaru obținuse 53 de milioane de lei și pentru o parcare de tip park&ride din Bartolomeu. Allen Coliban a atras doar 10% din acest proiect, iar dacă va dori să-l continue trebuie să scoată bani din bugetul primăriei. Banii UE nu mai pot fi accesați.

Allen Coliban a preluat de la fostul primar un proiect pentru monitorizarea și controlul traficului, care includea camere de supraveghere, senzori de trafic, semaforizarea unor treceri de pietoni și alte schimbări care trebuiau să ajute traficul din oraș. Proiectul era finanțat de UE cu 31 de milioane de lei. Contractul de finanțare fusese semnat în martie 2020, însă Allen Coliban a distrus totul și Primăria Brașov a atras, până la final de 2023, doar 624.661,33 de lei, adică 2% din valoarea totală a proiectului.

George Scripcaru mai semnase cu UE un alt contract de finanțare pentru extinderea sistemului de management informatizat al sistemului de transport public. Contractul a fost semnat în mai 2020 și avea o valoare totală de 16 milioane de lei. Allen Coliban a atras doar 4% din această sumă, până la final de 2023. Continuarea proiectului se va face exclusiv din banii Primăriei Brașov, iar Uniunea Europeană nu mai oferă niciun ajutor financiar.

Allen Coliban a pierdut un alt proiect pentru refacerea traficului pietonal și construirea de piste de biciclete. UE oferea o finanțare de 7 milioane de lei, iar USR-iștii au atras doar 5% până la final de 2023.

Allen Coliban ia împrumuturi de la bănci

După ce a pierdut banii UE, Allen Coliban a fost nevoit să ceară un împrumut de 150 de milioane de lei de la bănci. Primarul USR vrea să continue proiectele cu banii băncilor, accesând împrumuturi cu dobânzi uriașe.

Brașovenii puteau să-și dezvolte orașul cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, dar acum vor plăti din propriul buzunar pentru fiecare proiect și vor contribui la profitul uriaș al băncilor.

În primăvara lui 2023, Primăria Brașov s-a împrumutat deja 100 de milioane de lei de la BRD, pentru a continua parcarea din Bartolomeu și noul garaj RATBC. În primăvara anului 2024, Allen Coliban vrea un alt împrumut de 150 de milioane de lei.

Allen Coliban crește gradul de îndatorare al Brașovului, când putea să facă lucrările gratuit cu banii UE. Cu cât crește gradul de îndatorare, cu atât cresc și dobânzile pe care le vor plăti brașovenii.

Pentru a plăti noile împrumuturi, Allen Coliban a decis să mărească taxele din Brașov cu 13,8%. Primarul USR e un dezastru pentru economia Brașovului, după ce a pierdut fonduri UE și apoi s-a împrumutat la bănci pentru a finanța proiectele. Coliban bagă mâna în buzunarele brașovenilor pentru a colecta mai multe taxe, pentru a acoperi dezastrul financiar.

Primarii USR demonstrează că nu sunt capabili să administreze eficient orașele. USR-iștii declară, pe rețelele de socializare, că vor fonduri europene, dar când ajung la conducere nu fac decât să piardă banii UE și să ceară împrumuturi la bănci. Aceeași situație s-a văzut și în Timișoara, cu primarul Dominic Fritz, care nu a atras toate fondurile europene și s-a grăbit să ceară bani băncilor.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: