Consumul de droguri în România ia amploare

Camera Deputaților a luat decizia de mări pedepsele împotriva consumului și traficului de droguri, printr-un proiect  propus de parlamentarii PNL și votat de majoritatea deputaților. Recent, cazul de la Colegiul Național „I.L Caragiale” din București, acolo unde o mulțime de elevi ar fi consumat droguri, demonstrează proporțiile problemei.

Deputatul PNL Ioan Cupșa, unul dintre inițiatorii proiectului lege, a explicat pentru PS News de ce este important să combatem traficul de droguri în țară în contextul actual. De asemenea, acesta a subliniat faptul că legea a fost votată de toate partidele politice și reprezintă un consens deplin în rândul parlamentarilor români.

Ioan Cupsa

„Din nefericire ceea ce vedem este doar vârful aisbergului. Era evidentă nevoia de a schimba legislația, dat fiind faptul că a crescut numărul de dependenți, a crescu numărul de consumatori și a scăzut vârsta de la care începe consumul – sub 14 ani. Una dintre primele măsuri ar fi fost majorarea pedepselor pentru că majorarea pedepselor plus o bună mediatizare a acesteia ajută la prevenție. Ar ajuta și la prevenția specială, în sensul în care îi scoate din viața socială pentru o perioadă de timp pe cei care ne corup copiii.

În 2023 a fost promulgată și produce efecte deja legea 45. Acea lege a fost susținută practic de către toate partidele politice care în anul 2019 aveau reprezentanți trimiși în Parlament. Nevoia este evidentă, în măsura în care partide politice care se află într-o opoziție cruntă au înțeles să semneze o astfel de inițiativă. Au crescut pedepsele pentru trafic și s-a intervenit asupra pedepselor atunci când traficul este urmat de moartea victimei. Avem probleme serioase, grave legate de fenomenul acesta ar traficului și consumului de droguri”, a spus liberalul.

Traficanții sunt principalii vizați de proiectul de lege 

Întrebat dacă și consumatorii vor fi vizați de această lege, Ioan Cupșa a subliniat că traficanții sunt cei vizați și că nu își dorește o lege prin care consumul să fie pedepsit în România.

„Consumatorii nu sunt pedepsiți. Deținerea de cantități mari pe care le declar ca fiind pentru interes propriu, pentru consum propriu, îi scapă pe traficanți foarte des în prezent de pedepse. Încă o dată spun, consumul nu este pedepsit în România și nu îmi doresc ca consumul să fie pedepsit în România. Însă, dacă consumatorul participa la dobândirea de risc sau mare risc, mie mi se pare firesc să fie condamnat pentru că în felul acesta nu doar că se perpetuează fenomenul, dar capătă consistență.

Vreau să mai spun încă ceva – aceasta este o primă parte doar. Eu nu sunt adeptul majorării pedepselor ca fiind unică măsură care trebuie luată. Dar aceasta este necesară în ultimă instanță. De asemenea, trebuie să mai facem ceva. Trebuie ca cei chemați să interpreteze și să aplice legea să fie determinați și respectiv sprijiniți să aplice legea. Deși cazurile de consum au crescu aproape exponențial, numărul de dosare DIICOT, așa cum putem remarca, e cam același, e constant. Numărul de persoane condamnate ca urmare a traficului de droguri de risc sau mare risc este același. Mie mi se pare destul de ciudat, din punct de vedere statistic.

Am început niște demersuri, la nivel local, vom avea întâlniri și cu primarii, cu poliția locală. Este nevoie de eforturi și la nivel local pentru ca acest fenomen să fie combătut”, a mai spus Ioan Cupșa.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: