UNIUNEA EUROPEANĂ
Cu doar două săptămâni înainte de alegerile europene, principalele partide se străduiesc să atragă atenția publicului pe rețelele sociale. O nouă analiză Euronews, bazată pe datele publicate de principalii furnizori de publicitate online, arată care dintre ei plătesc cel mai mult pentru a-și asigura votul înainte de scrutinul paneuropean din iunie.
Dacă ne uităm doar la activitatea Google din ultimele 30 de zile, premierul ungar Viktor Orbán a cheltuit peste 60.000 de euro pentru un singur anunț. Reclama lui Orban, una dintre cele mai costisitoare, transmite un mesaj care susține poziția pro-rusă a partidului său Fidesz.
Nu doar extrema-dreaptă folosește Google Ads. Renew Europe, grupul politic centrist al președintelui francez Emmanuel Macron, a cheltuit aproximativ 50.000 de euro pentru o reclamă.
BERLIN
Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune de extremă-dreapta, nu a reușit să obțină în alegerile locale avansul electoral pe care îl urmărea, alegătorii sancționând partidul pentru o serie de scandaluri recente. Duminică au avut loc alegeri locale în Turingia, în ceea ce AfD spera să fie un punct de cotitură înainte de alegerile pentru guvernul landului din estul Germaniei din septembrie, potrivit Financial Times.
Turingia a fost mult timp un bastion al AfD, dar pe măsură ce numărarea a continuat luni a devenit clar că o serie de scandaluri recente i-au afectat perspectivele, în ciuda faptului că partidul și-a mărit cota de voturi față de ultimele alegeri locale din acest land în 2019. Cu 85% din cele 3.047 de secții de votare numărate, AfD a obținut aproximativ 26,4% din totalul voturilor, situându-se pe locul al doilea după Uniunea Creștin-Democrată de centru-dreapta, cu 27,6%, potrivit Biroului de Stat pentru Statistică din Turingia.
PARIS | ROMA
Marine Le Pen, liderul extremei-drepte franceze, i-a sugerat premierului italian, Giorgia Meloni, să își unească forțele cu aceasta într-o nouă alianță, în contextul în care partidele naționaliste din UE, în revenire, dar divizate, se pregătesc pentru alegerile europarlamentare de luna viitoare, scrie The Guardian.
Mișcarea are loc în contextul în care partidele europene de centru-stânga au reiterat avertismentul adresat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu-i vor susține candidatura pentru un al doilea mandat dacă asta va implica sprijinul acordat partidelor de dreapta dură, cum este cel al lui Meloni.
VARȘOVIA
Oficialii din domeniul apărării din Polonia, membră NATO, au prezentat luni un plan de întărire a supravegherii antidronă și a apărării militare la sol printr-un sistem de fortificații și bariere de-a lungul a aproximativ 700 de kilometri de la granița sa estică cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus. Guvernul spune că Polonia, care sprijină Ucraina vecină în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei, este vizată de acțiuni ostile din partea Moscovei și Minskului. Acestea includ atacuri cibernetice, tentative de incendiere și migranți împinși ilegal peste graniță, acțiuni pe care oficialii le descriu ca fiind menite să destabilizeze Uniunea Europeană, conform The Associated Press.
De asemenea, guvernul face pregătiri în cazul unui atac militar, subliniind în același timp rolul esențial al mijloacelor de descurajare.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News